In dit dorp willen ze honderd jaar na datum memorabele herdenkingsfoto nog eens overdoen

In dit dorp willen ze honderd jaar na datum memorabele herdenkingsfoto nog eens overdoen

Toen het monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog werd onthuld, werd deze foto gemaakt. Honderd jaar later proberen ze in Leeuw een nieuwe, gelijkaardige foto te maken.. Foto: idh

Oudenaken / Sint-Pieters-Leeuw -

Met een slotfeest op 18 november worden in Sint-Pieters-Leeuw alle herinneringsmomenten rond de Eerste Wereldoorlog afgerond. Bij die gelegenheid exact dezelfde foto wil maken als bij de inhuldiging van het oorlogsmonument aan de Rink.

“Na de Eerste Wereldoorlog liet de gemeente een groot monument bouwen dat een plaats kreeg aan de Rink, voor het toenmalige gemeentehuis, nu de bibliotheek”, vertelt Jan Desmeth (N-VA), schepen van Erfgoed. “Toen dat monument bijna honderd jaar geleden klaar was, werd het plechtig onthuld.”

“Zowat het hele dorp verzamelde toen rond het monument. Het is tekenend voor de impact die deze oorlog ook in Sint-Pieters-Leeuw had. Een foto die tijdens die plechtigheid aan het moment werd gemaakt, is een waardevol tijdsdocument.”

Herstellen

Enkele weken geleden haalde het gemeentebestuur het monument weg om het te herstellen. Zondag 18 november wordt het teruggeplaatst. “Het leek ons het uitgelezen moment om honderd jaar later nog eens een gelijkaardige foto te maken, vanuit hetzelfde perspectief maar dan uiteraard met Leeuwenaren van vandaag”, aldus nog de schepen.

Het gemeentebestuur roept de inwoners van Sint-Pieters-Leeuw dan ook op om op zondag 18 november om 15 uur massaal af te zakken naar de Rink. “We willen duidelijk maken dat Leeuw haar oorlogsslachtoffers ook na een eeuw nog niet vergeten is”, zegt Jan Desmeth. De fanfare Sint-Cecilia zal net als toen de herinhuldiging begeleiden, acteur Charley Pasteleurs zal enkele korte tekstfragmenten over de oorlog vertolken.

Klaprozen planten

Samen met de onthulling van het gerestaureerde monument wordt ook het nieuwe gedenkteken Hoop ingewijd. Monik Thibaut ontwierp dat beeld.

De onthulling is maar een deel van het slot van de oorlogsherdenkingen. Inmiddels werden op alle Leeuwse begraafplaatsen kransen en bloemen neergelegd op graven en aan monumenten van oud-strijders. Vrijdag 9 november houden de Leeuwse scholen om 11 uur een herdenkingsmoment in hun buurt, met teksten en een minuut stilte. De kinderen zullen ook klaprozen planten.

Op zondag 18 november vindt in Coloma om 11 uur ook het poëzieprogramma Klapzoen van dichter Geert Vanhassel plaats, begeleid door saxofoonkwartet Anemos. De werkgroep voor streek- en volkskunde stelt tegelijk een nieuw nummer van het tijdschrift Lewe voor, over Sint-Pieters-Leeuw tijdens de oorlogsjaren.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio