Sigrid vult dekentjes met stenen om mensen tot rust te laten komen

Sigrid vult dekentjes met stenen om mensen tot rust te laten komen

Sigrid Depraetere schreef ook een kinderboek om de werking van haar dekentjes uit te leggen. Foto: idh

Halle -

Dekentjes gevuld met stenen die vrij zwaar op je huid wegen, hebben voor jong en oud heilzame effecten. Dat ontdekte Sigrid Depraetere die zelf zulke dekentjes begon te ontwerpen en er ondertussen de handen mee vol heeft.

“Ik ben zelf kinesist van opleiding”, vertelt Sigrid Depraetere. “Toen ik op een dag per toeval een zwaar deken op mijn schoot legde, voelde ik dat dat een heilzame werking had. Ik voelde een intense rust. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. want als dat bij mij zo'n uitwerking had, waarom dan ook niet bij anderen?”

De vrouw heeft er twee jaar over gedaan om één en ander uit te zoeken. “Het resultaat zijn mijn ‘t Rustdekentjes geworden, die ondertussen al volop in scholen en in woonzorgcentra worden gebruikt. Ik heb er zolang over gedaan om de juiste materialen en afmetingen te vinden om die dekentjes zelf te maken en door verschillende doelgroepen te laten uittesten”, vertelt Sigrid nog.

Tweedehandsstoffen

“’t Rustdekentjes zijn zwaartedekentjes die mensen tot rust kunnen brengen, het lichaamsbesef bevorderen en vooral bij kinderen helpen om zich te concentreren”, klinkt het. “Je kan ze zelf thuis gebruiken maar ook in de klas, bij de kine of de logopedie.”

“Ik maak alle dekentjes zelf, met de hand. Ik gebruik daarvoor tweedehandsstoffen”, aldus nog de vrouw Lembeek. “De dekentjes zelf worden opgevuld met steentjes. Het gewicht van zo'n deken kan variëren van 1 tot 8 kilogram, naar gelang de persoonlijke voorkeur en volgens wat mensen zelf als aangenaam ervaren. Je kan ze gemakkelijk zelf wassen in de wasmachine.”

De dekentjes zouden heilzaam zijn omdat ze zorgen voor een rustige maar diepe druk op de huid en de spieren. “Dat heeft een kalmerende werking omdat je zo minder gevoelig wordt voor prikkels van buitenaf”, luidt het nog. “De werking houdt zo’n half uur aan. Daarna wordt je lichaam aan de diepe druk gewoon en verliest het zijn effect.”

Concentratiestoornissen

“De ‘t Rustdekentjes zijn vooral goed voor kinderen en volwassenen met ADHD, concentratiestoornissen, slaapproblemen, hooggevoeligheid, innerlijke onrust of overprikkeling. Maar ook bij ouderen helpen ze bij dementie en in palliatieve situaties. Ook bij huilbaby’s heb ik goede resultaten.”

Een dekentje waar je rustig van wordt en dat gevuld is met harde stenen, het klinkt bijna te mooi en te eenvoudig om waar te zijn. “Veel mensen geloven het dan ook niet meteen, tot ze zelf de werking ervan ervaren. Ik verkoop daarom niet alleen dekentjes maar ik verhuur ze ook, zodat mensen de tijd kunnen nemen om ze uit te testen.”

Intussen schreef Sigrid Depraetere ook zelf een kinderboekje, Gered door oma’s dekentje, om de werking ervan op een bevattelijke manier uit te leggen. “Zwaartedekens zijn op zich niet nieuw maar wel de manier waarop ik ze gebruik en zelf maak: helemaal ecologisch.”

www.dekentjesdierustbrengen.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio