Rechter streng voor deelnemers trouwstoet: “Feesten mag, maar respecteer onze wetten”

Halle / Oudenaken / Sint-Pieters-Leeuw -

Enkele deelnemers aan een trouwstoet vorig jaar in Sint-Pieters-Leeuw, zijn gestraft omdat ze zich niet aan de verkeersregels hebben gehouden. Voor twee bestuurders was er een rijverbod. “Feesten mag, maar de veiligheid primeert”, zegt politierechter Dina Van Laethem.

De politierechtbank heeft zich moeten uitspreken over vijf dossiers die allemaal verband hadden met een trouwstoet op 30 september van vorig jaar in Sint-Pieters-Leeuw. Een getuige had die bewuste zaterdag de politie verwittigd omdat de bestuurders van een vijftal wagens het nogal bont aan het maken waren tijdens de viering van een huwelijk.

De politie kwam met enkele ploegen ter plaatse en wachtte de trouwstoet op aan het einde van de straat. De inspecteurs controleerden de identiteit van de deelnemers en maakten enkele processen-verbaal op. Uiteindelijk werden vijf personen opgeroepen om zich gisteren te verdedigen in de politierechtbank.

Twee van de beklaagden, die samen in de wagen zaten, lieten zich vertegenwoordigen door hun advocate. De eerste was een passagier maar die geef geen gevolg aan de bevelen van de politie. Die had hem aangemaand om terug in de wagen te stappen en niet op straat rond te lopen, maar de man verzuimde dat te doen.

Blanco strafblad

Het leverde de passagier, die nog een blanco strafblad had, een boete van 240 euro op. De bestuurder kreeg behalve een boete van 240 euro nog een rijverbod van 15 dagen. Ook die man sloeg de bevelen van de politie in de wind. Bovendien gebruikte hij onnodig zijn vier richtingaanwijzers, was hij wild aan het toeteren en stond zijn voertuig stil op een plaats waar dat niet was toegestaan.

“Jammer dat deze twee mannen hier niet zijn, dan had ik ze onder hun voeten kunnen geven”, stelde politierechter Dina Van Laethem. “Als de politie vraagt om te stoppen, dan is het logisch om die vraag na te leven. Maar nu vonden ze het nodig om uit te stappen en op straat verder te feesten. Ze mogen feesten zo veel als ze willen. Wij willen hun cultuur respecteren, maar dan moeten zij zich aan de verkeerswetgeving houden.”

Ook voor procureur Kris Boelens kan zo'n gedrag niet door de beugel. “De veiligheid primeert, we gaan niet wachten tot er doden vallen. De feiten hebben zich gelukkig niet op een snelweg voorgedaan.”

Een derde beklaagde, die ook achter het stuur zat, ontkende dat hij overtredingen had begaan. “Ik ga er mee akkoord dat dit gedrag op de openbare weg onaanvaardbaar en gevaarlijk is”, zo sprak de man. “Ik was erbij en ik reed met een wagen, maar ik heb niets misdaan. De politie heeft gewoon de identiteitskaart van alle bestuurders opgevraagd.”

Rijbewijs nodig

De rechter herinnerde de man aan zijn strafblad, waarop al vier veroordelingen staan, onder meer voor het niet respecteren van de bevelen van de politie en voor racen op de openbare weg. “Zo ben ik niet meer”, klonk het. “Ik heb een job nu, en daarvoor heb ik mijn rijbewijs echt nodig.” Ook voor die bestuurder was er een boete van 240 euro en een rijverbod van 15 dagen dat de man wel in het weekend mag ondergaan.

Voor een vierde beklaagde, een vrouw, volgde de vrijspraak. Zij reed niet met de wagen in kwestie op het moment van de feiten, al wilde zij de identiteit van de bestuurder niet prijsgeven. Daarvoor wordt ze mogelijk nog gedagvaard. Een vijfde beklaagde liet verstek gaan.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio