Antwerpen culinair walhalla met meer hotspots dan New York

Antwerpen -

Met Het Gebaar, The Jane en ’t Zilte heeft Antwerpen drie restaurants die achttien op twintig halen. Dat bleek op de voorstelling van de restaurantgids 2019 van Gault&Millau. Daarmee hebben we er in verhouding meer dan New York. Antwerpen bevestigt als culinair walhalla.

The Jane van Nick Bril was het derde restaurant dat gisteren tot het kleine kransje van de culinaire top toetrad, naast Het Gebaar van Roger van Damme en ’t Zilte van Viki Geunes, die ook 18 op 20 halen. Zij moeten elders in het land enkel Het Hof Van Cleve (19,5), L’ Air du Temps in Liernu (19) en Brusselse kleppers als Bon-Bon (19,5), Sea Grill en Comme Chez Soi (beide 18,5) laten voorgaan.

“Ik ben superblij met deze erkenning”, reageert chef-kok Nick Bril van The Jane. “We zijn bijna elk jaar hogerop geklommen. Vorig jaar bleven we even hangen op 17, maar toen zette Gianluca (di Taranto, red.) ons in de schijnwerpers als Sommelier van het Jaar. Met deze uitslag horen we nu bij de grote jongens. En dat met een uniek concept. Wij zijn het enige restaurant met 18 op 20 dat wekelijks duizend couverts serveert en ’s zaterdags tot 220 op een dag. We laten ons niet gek maken en blijven gaan voor de totaalbeleving met één vast menu. We zijn viereneenhalf jaar bezig en dit is pas een begin. Er is ruimte om te groeien en als team doen we dat.”

Niet te streng

Voor Marc Declerck, gedelegeerd bestuurder van Gault&Millau is driemaal achttien niet abnormaal. “Antwerpen scoort heel goed. Het is een stad waar de gastronomie groeit, net als in Gent. Dat zie je aan het groot aantal 15- en 16-scores (12 keer 5, éénmaal 15,5 en zes keer 16 in Antwerpen, red.).”

“Onze gastronomie is wereldtop”, meent Declerck, “en dat is te wijten aan de traditie, de verschillende gemeenschappen in de stad en de mix van culturen. En je hebt een bevolking die graag eet. Vlaanderen telt het meeste restaurants per vierkante kilometer. Er zijn ook weinig dalers (een zestal in de provincie, red.). En maar goed ook. Ik vind dat we niet al té streng moeten zijn. We hebben ook een economische verantwoordelijkheid naar de restaurants en de chefs toe.”

Boenk erop

Culinair kenner Willem Asaert gaat nog een stap verder en vergelijkt zelfs met New York. “Die stad van tien miljoen inwoners heeft twintig restaurants met een 18. Antwerpen telt er drie met circa 600.000 inwoners. Die verhouding is dus beter. En dan hebben we rond de stad nog De Pastorale in Reet (17), De Schone van Boskoop in Boechout (17) en, niet te vergeten, good old Johan Segers van ’t Fornuis met 17 op 20. Nu kun je al die goede restaurants wel hebben, maar de consument moet mee willen. De Antwerpenaar apprecieert ze. Als wat er op het bord gebeurt er ook boenk op is.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio