WO I in beeld in onze streek, een tentoonstelling opgezet door Familiekunde Deinze

Familiekunde Vlaanderen (FV) helpt al wie zich in het leven van zijn voorouders wil verdiepen bij zijn onderzoek. De afdeling Deinze, onder leiding van voorzitter Claude Gekiere, is bijzonder actief en wil uiteraard de honderdste verjaardag van de laatste dagen van de Eerste Wereldoorlog niet zo maar laten voorbijgaan. Daarom organiseren zij een tentoonstelling in Museum-Huis Gentiel De Smet in de Tolpoortstraat 79 in Deinze. De focus ligt op Deinze en Zulte.

Beelden van WO I

Op 11 november 1918 werd, na vier jaar tergend lang oorlogsgeweld dat toen in omvang noch in vernietigende kracht ooit gezien was, een wapenstilstand getekend die een einde maakte aan Wereldoorlog I. Honderd jaar later zijn er geen ooggetuigen meer die ons kunnen navertellen hoe zij deze verschrikkelijke tijd beleefd hebben.

De enorme materiële schade, die toen werd aangericht, is sinds lang hersteld en wie nu door Deinze en de regio wandelt kan hiervan geen littekens meer zien. Een fototentoonstelling is daarom de beste oplossing voor jongere generaties om te proberen te beseffen welke ravage zo’n oorlog kan aanrichten.

Voorzitter Claude Gekiere: ‘Naar aanleiding van deze hachelijke periode die wij willen ‘herdenken’, confronteren wij u met een reeks beelden uit onze regio die de omvang van de schade aan gebouwen, kerken en bruggen illustreert. Naast het materiële was het menselijk leed echter onmetelijk groter. Helaas kon die schade nooit hersteld worden. Kijk, herdenk en draag uw kennis over aan de volgende generaties. Koester geen wrok maar laat dialoog en verdraagzaamheid primeren om zo onze toekomst en die van onze nakomelingen veilig te stellen.’

Praktisch

Wanneer: van 6 tot en met 30 november 2018, tijdens de kantoouren van POLS,van maandag tot vrijdag van 9 u tot 17 u.

Waar: Museum / Huis van Gentiel De Smet, Tolpoortstraat 79 in Deinze.

Toegang: gratis

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio