Pop-upbar staat in de weg, dus plaatst aannemer werfcontainer in tuin van buur

De Stroate moet haar pop-upbar zo vlug mogelijk verwijderen. Foto: vkk

Kortrijk -

Een firma die werken uitvoert in het Kortrijkse begijnhof plaatste een container in de tuin van één van de bewoners. Die wist echter van niets. De zaak wordt zo vlug mogelijk rechtgezet.

Het moet vorige woensdag gebeurd zijn, net voor 1 november, als nadien de activiteiten in de bouwsector enkele dagen stilliggen. Frans Lavaert huurt een huisje in het begijnhof en heeft soms wat last van werken die naast zijn huis doorgaan.

“Maar toen ik nu thuiskwam, zag ik een container in mijn tuin staan”, zegt Lavaert. “Die moet blijkbaar dienen als kantoor voor de werfleider die de werken in het begijnhof coördineert. Ik ben op geen enkel moment op de hoogte gebracht, door niemand. Een zijmuur van mijn huurwoning is neergehaald. Die wordt verderop heropgebouwd zodat een buurwoning ook een tuintje heeft. Dat is allemaal geen probleem. Maar dat ze zoiets doen zonder overleg, dat is erover.”

Voorzitter van OCMW Philippe De Coene (SP.A), zelf ook enkele dagen met vakantie, valt eveneens van zijn stoel. “De aannemer moet dat op eigen houtje hebben gedaan. Ik heb ondertussen de architect gehoord en ook zij was niet op de hoogte. Het is een initiatief van de aannemer.”

Pop-upbar

Nader onderzoek bij het bedrijf leert dat de werfleider de container niet kon plaatsen omdat club De Stroate een pop-upbar aan het bouwen is tegen de muur van het vroegere Sint-Vincentius, naast het begijnhofpark. De werfleider zag zich genoodzaakt om de keet op privaat terrein te plaatsen.

“De Stroate moet zijn pop-upbar zo vlug mogelijk weghalen”, zegt De Coene. “Er is geen vergunning van de brandweer omdat er geen doorgang is van vier meter. Er is een probleem van veiligheid.”

De Stroate heeft een deel van het woon-zorgcentrum tijdelijk gekregen van het stedelijk ontwikkelingsbedrijf SOK.

Open deur

“De Stroate kreeg een terrasvergunning, maar geen vergunning om een constructie te plaatsen”, zegt Wout Maddens, voorzitter van SOK. “Er is toch ook het binnenterrein van de site. Die bar moet inderdaad zo vlug mogelijk weg.”

De container zelf wordt eveneens verplaatst. Als er schade zou zijn, wordt die verhaald op de aannemer.

Lavaert is tevreden. “De werfleider zit eigenlijk wel verveeld met het verhaal. Hij had nergens toelating voor gevraagd.”

De Stroate, jongeren die vooral met muziek bezig zijn, houden net dit weekend een open deur. Die activiteiten komen niet in het gedrang.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio