Wingenaar Gido Van Imschoot breekt lans voor onze eigen wijnbouw

Gido is Belgisch Wijnambassadeur 2018: “Ik las regelmatig een waterdag in”

Gido is Belgisch Wijnambassadeur 2018: “Ik las regelmatig een waterdag in”

Gido Van Imschoot is ambassadeur voor de Belgische wijnen: “Onze kwaliteit moet voor niemand onderdoen, hoewel we in volume een dwergland blijven.” Foto: tvw

Wingene -

Wijnkenner Gido Van Imschoot uit Wingene is onlangs verkozen tot Belgisch Wijnambassadeur 2018. “Een titel die me plezier doet, omdat ik geloof in de kwaliteit en de toekomst van onze wijn waarover ik tien jaar geleden al een boek schreef.”

Gido (61) werd tot Belgisch Wijnambassadeur 2018 uitgeroepen tijdens Megavino in Brussel. De verkiezing is een organisatie van de vzw Belgische Wijnbouwers. “Het is nog maar de vierde keer dat de titel wordt toegekend aan een persoon die de Belgische wijnbouw op een positieve manier in de kijker zet en ondersteunt. In de voetsporen mogen treden van onder meer Alain Bloeykens is natuurlijk een hele eer.”

Gido organiseert jaarlijks mee de wedstrijd die in Ter Groene Poorte de beste Belgische wijn bekroont. “Bij de jongste editie kregen we 130 stalen binnen of ruim zes keer zoveel als in de beginperiode dertien jaar geleden. Hoewel we in volume altijd een dwergland zullen blijven, hoeven onze wijnen in kwaliteit niet onder te doen voor veel wijnen uit de toplanden. Ook daarom doet die titel me plezier, omdat ik geloof in de toekomst van onze wijn.”

Maître-sommelier

Geboren voor de wijnoogst van 1957 en opgegroeid in het Veurnse achterland vlakbij de grens, heeft Gido altijd van het Franse exportproduct bij uitstek gehouden. “Mijn vader was een grote wijnliefhebber die 's zondags de betere flessen op tafel zette. Ook bij mij heeft de wijnmicrobe er altijd ingezeten. Zo nam ik twee jaar loopbaanonderbreking als opvoeder in de Roeselaarse BuSO-school Sint-Idesbald om me te bekwamen tot maître-sommelier.”

Intussen prijken tal van titels op de erelijst van de wijnauteur en -journalist die al acht boeken schreef. “Ik kan heel veel wijnen appreciëren, maar laat ons eerlijk zijn: van een fles van 3 euro of champagne voor 10 euro uit het warenhuis mag je geen kwaliteit verwachten. Voor 8 tot 15 euro kan je wel al een heel lekkere fles drinken”, meent Gido, die een groot liefhebber is van Duitse riesling of een lekkere chenin blanc uit de Loirestreek of Zuid-Afrika.

Toch zit de Wingenaar niet hele dagen aan de fles. “Ik las voldoende waterdagen in”, lacht hij, “want om goed te kunnen proeven dien je discipline te houden in je alcoholverbruik. Anders houd je dit niet vol.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio