Burgemeester ziet oplossing in tunnel en ondergrondse parking

Burgemeester heeft drastische plannen om veiligheid leerlingen te verbeteren

Leerlingen moeten elke dag enkele keren de drukke Parklaan oversteken en dat leidt tot drukte en soms gevaar. Foto: foto’s ddl

Zaventem -

Burgemeester van Zaventem Ingrid Holemans (Open VLD) gaat volgende legislatuur de mogelijkheid onderzoeken om een ondergrondse parking te realiseren onder het Kerkplein en een groot deel van de Parklaan te ondertunnelen.

De luchthaven, bedrijvenzones, de Brusselse Ring en de aanwezigheid van twee grote scholen in het hart van Zaventem laten het centrum nagenoeg dagelijks dichtslibben tijdens de spitsuren. Dat veroorzaakt veel (over)last en gevaar, onder meer in en rond de Parklaan en de Hoogstraat, waar honderden kinderen naar school gaan.Het gemeentebestuur van Zaventem poogde in deze (aflopende) legislatuur al meermaals, met wisselend succes, om de verkeersveiligheid te verhogen via kleine verkeersingrepen.

Drastischer ingrepen

Een oplossing met tijdelijke verkeerslichten aan de Parklaan werd snel afgevoerd. Maar de ingrepen om de Hoogstraat gedeeltelijk enkele richting te maken en de Spoorwegstraat om te vormen tot een fietsstraat, waren wel succesvol.Toch blijft de gevaarlijke situatie aan de Parklaan bestaan, beseft burgemeester Ingrid Holemans.“Als we de veiligheid van de schoolgaande leerlingen echt willen verbeteren, moeten we het centrum verkeersluw maken”, meent Holemans. “Maar dat vergt enkele drastische ingrepen. Ik denk daarbij aan een ondergrondse parking onder het Kerkplein. Op het plein geldt nu al betalend parkeren, dus voor wie wil parkeren verandert er niet veel. Enkel buurtbewoners zouden dan nog kunnen parkeren op het plein. Op die manier kunnen we het plein bovendien nog meer uitspelen als evenementenlocatie en kunnen we voorzien in extra parkeerplaatsen in het centrum. Want ook daaraan is nood.”

De ondergrondse parking zou dan gecombineerd worden met de ondertunneling van een groot deel van de Parklaan. “Gezien we al een ondergrondse inrit moeten maken voor de parking, kunnen we die ondergrondse werken meteen ook uitbreiden zodat we de Parklaan, tussen de spoorwegbrug en de Henneaulaan, kunnen ondertunnelen. Dankzij deze twee ingrepen kan ons centrum autoluw worden gemaakt”, aldus de burgemeester.

Toch zal het nog even duren voor die plannen werkelijkheid worden. Zo moet er eerst nog een nieuwe meerderheid gevormd worden voor de komende legislatuur. Maar Open VLD en Ingrid Holemans zijn daarbij incontournable. “Dit betreft uiteraard een meerjarenproject, waarbij nog heel wat hordes genomen moeten worden. Maar dat mag ons er niet van weerhouden om nu al de eerste stappen te nemen in de goede richting.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio