Nieuw wapen tegen wooncrisis in Gent: "Laat privésector op stadsgrond bouwen voor allerzwaksten"

Nieuw wapen tegen wooncrisis in Gent: "Laat privésector op stadsgrond bouwen voor allerzwaksten"

Bouwt de privésector binnenkort huizen op stadsgrond voor de allerzwaksten? Als het van Gent afhangt wel. Foto: Brecht Van Maele

Gent - Kan de privésector binnenkort huizen bouwen op stadsgrond voor de allerzwaksten? Als het van het stadsbestuur afhangt wel. Ze wil zo op een snelle manier woningen toewijzen aan Gentenaars in acute woonnood. Zonder lange wachtlijsten.

Dat er in Gent een stevige wooncrisis woedt, is algemeen geweten. De huurprijzen op de privémarkt schieten de hoogte in, voor sociale woningen zijn er ellenlange wachtlijsten. De VRT-reportage over beschimmelde sociale woningen deden het stadsbestuur geen deugd.

Snelle hulp voor daklozen
Om die toestand het hoofd te bieden, kijkt de stad niet alleen naar sociale woningen. Ze wil ook het aanbod aan woningen via het sociaal verhuurkantoor Gent fors uitbreiden.

Die huurt woningen op de privémarkt om ze vervolgens door te verhuren aan kwetsbare huurders. De eigenaar is elke maand zeker van zijn huurgeld, dat wel onder de offi­cië­le marktprijs ligt. En in tegenstelling tot de klassieke sociale woningen, krijgen mensen die acuut hulp nodig hebben zoals daklozen, voorrang. Een win-winsituatie. Het is dus een manier om de armste huurders snel aan een woning te helpen. 

In Gent worden momenteel op die manier zowat 250 woningen verhuurd. Ze wil dat aantal fors uitbreiden door eigenaars van bestaande panden aan te trekken, maar ook door privéontwikkelaars op gronden van de Stad of het OCMW woningen te laten bouwen. Een volledig nieuw concept.

Een nog aan te stellen studiebureau moet onderzoeken of de privésector daar überhaupt wel op zit te wachten. “En in hoeverre het project rendabel is voor private bouwbedrijven”, zegt OCMW-voorzitter Rudy Coddens (SP.A). “Zij mogen de huur­inkomsten incasseren maar de grond blijft van de Stad.” 

Groot politiek draagvlak
De beslissing om een studiebureau aan te stellen, viel vlak voor de verkiezingen. Ondertussen verlopen de gesprekken voor een nieuw stadsbestuur maar moeizaam. Coddens maakt zich sterk dat eender welke coalitie met de resultaten aan de slag zal gaan. Alle partijen willen het aanbod aan betaalbare huurwoningen in sneltempo opdrijven. 

“Het politiek draagvlak is groot”, zegt hij. “We willen zo weinig mogelijk tijd verliezen. Sociale woningen alleen zullen de wooncrisis niet oplossen. Het duurt lang om ze te bouwen en ze worden momenteel ondergefinancierd." 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio