Yves Lampaert is de nieuwe Nieuwsblad Flandrien: “Winnen went nooit, zeker niet voor iemand als ik”

Yves Lampaert is de nieuwe Nieuwsblad Flandrien: “Winnen went nooit, zeker niet voor iemand als ik”

Foto: BELGA

Yves Lampaert is de Nieuwsblad Flandrien 2018. De West-Vlaming haalde het met ruim verschil voor Victor Campenaerts en uittredend Flandrien Greg Van Avermaet. De nationaal kampioen was uiteraard zeer tevreden. “Moa vent toch!”

Het was een zichtbaar geëmotioneerde Yves Lampaert die in het Kursaal van Oostende zijn eerste Nieuwsblad Flandrien in ontvangst nam. De West-Vlaming achtte zich zeker niet kansloos maar zeker was hij ook niet. “Ik denk dat de Belgische titel heeft gedaan”, dacht Lampaert. “Als je in die trui doorheen het peloton rijdt, dat hebben ze allemaal gezien, hé. Dat is een trui die ik met pijn in het hart zal afgeven als het zo ver is.”

Yves Lampaert is de nieuwe Nieuwsblad Flandrien: “Winnen went nooit, zeker niet voor iemand als ik”
Foto: Photo News

Of de spanning tijdens de show werd opgebouwd? Lampaert: “Dat viel best mee. Ze hadden weer heel wat moeite in de show gestoken, dus het ging goed vooruit. Het moment zelf was spannend omdat ik niet wist dat ik zou winnen. Ik ging er eigenlijk vanuit dat ik niet zou winnen. Als het dan wel lukt, is het mooi. Als ik iemand moet bedanken, dan is het zeker mijn ploeg en Patrick Lefevere voor de kansen die ik er krijg. Ook mijn vriendin Astrid moet ik bedanken want het is niet altijd makkelijk om met een sportman samen te leven. Dat ze het zolang met mij uithoudt… (grijnst). Maar ik wil ook de andere genomineerden feliciteren want ze hebben stuk voor stuk een prachtig seizoen gereden.”

Boezemvriend én concurrent-tijdrijder Victor Campenaerts eindigde tweede. “Is dat zo?”, grijnsde de laureaat. “Tja, Victor en ik brengen het tijdrijden in België naar een hoger niveau. Wij maken elkaar beter. Maar ik denk dat vandaag de wegrenner in mij heeft gewonnen en niet de tijdrijder. Ook voor Quick Step is dit de zoveelste bekroning van een fantastisch jaar. Of het went, al dat winnen? Neen, niet voor mij. Winnen went nooit, zeker niet voor iemand als ik.”

Meesterknecht

Lampaert begon als meesterknecht aan het seizoen maar greep wel de kansen die hij kreeg. “Ik heb het op mijn manier geprobeerd en het is redelijk gelukt, wat niet simpel is binnen een ploeg als de onze. Ik heb het moeten doen zonder iemand anders iets in de weg te leggen. Daar ben ik in geslaagd. Hoe? Aanvoelen wanneer het je kans is, vaak door iets vroeger weg te zijn dan de echte kopmannen. Ik heb zo twee dagen gehad. Volgend jaar? Ik ga opnieuw een stap voorwaarts zetten, wat betekent dat ik in de grote klassiekers ga proberen mee te doen voor de overwinning. Maar of ik die ook ga winnen, weet ik niet. Dat gaat moeilijk zijn.”

De laureaat had er veel voor over om zijn trofee in ontvangst te nemen. Hij schrapte een vakantie naar de Canarische Eilanden en koos voor een verblijf dichter bij huis, in de Ardennen. “Flandrien is een mooi evenement. Zoveel mogelijkheden om dit mee te maken, in een ander kostuum dan een fietspak, krijg je niet dus wilde ik er absoluut bij zijn. En ook in eigen land is het mooi. Bovendien was het weer hier beter dan op de Canarische Eilanden. Je moet het niet altijd ver gaan zoeken. In België is het ook goed.”

Yves Lampaert is de nieuwe Nieuwsblad Flandrien: “Winnen went nooit, zeker niet voor iemand als ik”
Remco Evenepoel was al meteen in voor een grap met zijn nieuwe ploegmaat. Foto: Photo News

Lampaert kreeg de trofee uit handen van VLD-politicus Bart Tommelein. Of hij zelf campagne had gevoerd bij zijn stemgerechtigde collega’s-wielrenners. “Just bij de mannen van de Melkerie (zijn trainingsgroep, red). Als jullie niet voor ik stemmen… Neen, ik wilde hem eerlijk winnen.”

Corrigeer