Zottegemnaar ligt in poleposition om gouverneur van Oost-Vlaanderen te worden

Zottegemnaar ligt in poleposition om gouverneur van Oost-Vlaanderen te worden

Algemeen directeur van de stad Aalst Wim Leerman kwam volgens minister Liesbeth Homans als beste uit de selectieprocedure. Foto: lds

Zottegem -

Zottegemnaar Wim Leerman ligt in poleposition voor het gouverneurschap van Oost-Vlaanderen. Hij kwam als beste uit de assessmentprocedure en werd om die reden voorgedragen door bevoegd Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA).

Wim Leerman (43) is sinds 2013 stadssecretaris in Aalst, of algemeen directeur zoals die functie tegenwoordig heet. Voorheen was hij onder andere docent aan de Oost-Vlaamse bestuursacademie en OCMW-secretaris in Geraardsbergen. Hij werd geboren in Oostduinkerke en woonde daar ook lange tijd, maar sinds enkele jaren mag de stad Zottegem hem tot zijn inwoners rekenen.

Vorig jaar besliste de Vlaamse regering om een officiële selectieprocedure te laten beslissen over het gouverneurschap, en kandidaten dus niet langer voor te dragen. Van de honderd kandidaten in Oost-Vlaanderen schopten twee Zottegemnaars het na de strenge assessmentprocedure opvallend genoeg tot het selecte kransje van vijftien overblijvende kandidaten: Wim Leerman en schepen Peter Vansintjan.

Van Cauter trekt zich terug

Wim Leerman kwam volgens minister Homans (N-VA) zelfs als beste uit de test, meteen de reden waarom ze hem heeft voorgedragen. Ook de score van Peter Vansintjan was naar verluidt bij de beste van de vijftien overblijvers. Dat voorlopig niemand werd uitgeroepen tot de opvolger van de afscheidnemende gouverneur Jan Briers - dat had uiterlijk op 1 november moeten gebeuren - heeft alles te maken met het politieke krakeel dat ondanks de onafhankelijke procedure toch weer de kop heeft opgestoken.

De positie van Peter Vansintjan zou moeilijk liggen omdat er al twee provinciegouverneurs met een CD&V-profiel zijn en Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten counterde de voordracht Wim Leerman door Open VLD'ster Carina Van Cauter naar voren te schuiven als meest geschikte kandidaat, ondanks de ook door haar partij ondertekende afspraak om een officiële selectieprocedure te laten beslissen.

Gisterenavond trok Carina Van Cauter zich terug, maar of dat de baan vrijmaakt voor Wim Leerman is niet zeker. Hij kwam dan wel als beste uit de test, maar er wordt gewezen op het feit dat hij van 1995 tot 2004 politiek actief was als OCMW-raadslid bij de lokale partij STEM-D88 in Koksijde en in 1999 op de senaatslijst stond voor de Volksunie. In hetzelfde rijtje wordt ook opgeworpen dat hij de neef is van de kersverse minister van Defensie Sander Loones (N-VA).

Politieke achtergrond

“Sinds de Volksunie uiteenviel in 2001, heb ik geen enkele partijkaart meer gehad”, zei Leerman hier twee weken geleden over in onze krant. “Ik denk dat mijn politieke achtergrond een van de elementen is die men nu aan het oprakelen is, maar ik maak dan de vergelijking met een competitiezwemmer: stel dat ik tot veertien jaar geleden elke dag in het zwembad zat en aan competitiesport deed, maar de laatste veertien jaar geen zwembad meer heb gezien, ben ik dan vandaag nog altijd een competitiezwemmer?”

En over de loodzware test die hij blijkbaar met brio doorstond: “Ik werd geselecteerd op basis van de verschillende proeven in de selectieprocedure, mijn ervaring en kennis inzake lokale stads- , OCMW-, en provinciematerie.” Gevraagd om een nieuwe reactie liet Leerman weten dat liever niet te doen, “gelet op de noodzaak tot sereniteit.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio