Lezingenreeks ‘Denk globaal, handel lokaal’

Over duurzame landbouw en duurzaam omgaan met zeeën en oceanen

Jolien Goossens Foto: Bibliotheek Deinze

Deinze - Onder de noemer ‘Denk globaal, handel lokaal’ hebben GROS Deinze (Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking), de bibliotheek van Deinze, Amnesty International, Vorming Plus Gent-Eeklo en de Wereldwinkel Deinze dit najaar een reeks van vier lezingen voorbereid. Het uitgangspunt vormt de agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling aangenomen door de Verenigde Naties. In deze agenda worden 17 duurzame ontwikkelingsdoelen naar voren geschoven. Hiermee moet iedereen aan de slag om de planeet en zijn bewoners een leefbare toekomst te bezorgen. In dat kader komen Joost Dessein en Jolien Goossens donderdagavond 8 november in de bib spreken over duurzame landbouw en duurzaam omgaan met zeeën en oceanen.

De wereldgebeurtenissen dringen al langer onze gemeenten binnen. Veel van die zaken hebben ook gevolgen dicht bij ons: terroristische aanslagen, vluchtelingen die op de dool zijn, hete zomers, stormen, … In de bibliotheek van Deinze speelt men dit najaar daarop in met een reeks van vier lezingen. Uitgangspunt vormt de agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling aangenomen door de Verenigde Naties. Een kleine gemeente of stad kan daarbij een grote bijdrage leveren door een eigen lokaal mondiaal beleid. Maar ook ondernemingen, scholen en verenigingen mogen niet aan de zijlijn blijven staan. De lezingen in de kelder van de bibliotheek gebeuren door een groep deskundigen die al langer werken aan een dergelijke bewustmaking. 

Joost Dessein en Jolien Goossens over duurzame landbouw en duurzaam omgaan met zeëen en oceanen

Beide sprekers gaan dieper in op hoe we een groeiende wereldbevolking kunnen voeden én tegelijk boeren een menswaardige toekomst geven zonder de natuurlijke hulpbronnen helemaal uit te putten.

Joost Dessein is professor aan de vakgroep Landbouweconomie van de Universiteit Gent. Hij nam deel aan een hele reeks landbouwprojecten in landen als Ethiopië, Tanzania en Malawi. Jolien Goossens is marien biologe en werkzaam bij het internationaal gerenommeerde Vlaams Instituut van de Zee gevestigd in Oostende.

De twee experten schetsen ons de dubbele uitdaging voor een leefbare toe­komst. Hoe kunnen we een groeiende wereldbevolking voeden en landbouwers een menswaardige toekomst geven zonder de natuurlijke hulpbronnen helemaal uit te putten? Is kleinschalige, familiale landbouw hiervoor het beste model of redden we het niet zonder industriële landbouw, kunstmest en ggo's? Joost Dessein gaat de uitdaging aan om ons het pad naar duurzame landbouw te tonen. En hoe zit het met onze oceanen? Is de toestand in het grootste biotoop van onze planeet werkelijk zo dramatisch als de berichten over plastic soup en inkrimpen­de visbestanden ons doen geloven? Marien biologe Jolien Goossens maakt voor ons de balans op.

De lezing vindt plaats op donderdagavond 8 november 2018 om 19.30 u in de bibliotheek. Toegang: € 4 na reservatie via bibliotheek@deinze.be of tel. 09 381 95 60. Aan de deur betaal je €5.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio