Dakloze die op middenberm kampeerde voor rechter: “Ik wou niet dat de politie dacht dat ik een terrorist was”

Dakloze die op middenberm kampeerde voor rechter: “Ik wou niet dat de politie dacht dat ik een terrorist was”

De man op de beklaagdenbank kampeerde maandenlang op de R8. Foto: kvo

Kuurne / Kortrijk -

De dakloze man die in de zomer van 2017 kampeerde op de middenberm van de R8, verblijft nu in een opvangcentrum in Ieper. Hij moest voor de rechtbank komen omdat hij zijn tijdens zijn kampeerperiode een wapen bij zich had.

De man die in de zomer van 2017 op de middenberm van de R8 kampeerde, is Saydkhuyseyn E.M. (32). Een wandeling van Kuurns burgemeester Francis Benoit (CD&V) bracht zijn illegale verblijfplaats destijds aan het licht. Enkel Kortrijks OCMW-voorzitter Philip De Coene (SP.A) wist wie de man was, maar nu de man zich woensdag voor de rechtbank moest verantwoorden voor wapenbezit, weten we hoe het er momenteel met hem aan toe gaat. De dakloze man is uit Rusland afkomstig en is een grote, verzorgde slanke jongeman. Hij verblijft momenteel in een opvangcentrum in Ieper.

Wapen wegstoppen

Zijn verplichte vertrek van de middenberm heeft hem dan toch een proces opgeleverd. Niet omdat hij er logeerde, wel omdat de politie een wapen vond toen ze Saydkhuyseyn vroegen zijn boeltje op te ruimen. Het jachtwapen Diana 16 lag opgerold in een deken in het tentje waarin Saydkhuyseyn sliep. Verstopt, oordeelde de politie. Netjes opgeborgen, vindt Saydkhuyseyn. “Zoiets moet je niet tentoonstellen. Ik stopte het mooi weg omdat de politie anders zou denken dat ik hen kwaad wou doen. Ze zouden meteen gedacht hebben dat ik een terrorist was”, zei Saydkhuyseyn zelf op de rechtbank.

Volgens zijn advocaat was Saydkhuyseyn zich van geen kwaad bewust. “Hij kocht het wapen op de rommelmarkt in Kortrijk. Hij heeft er inderdaad mee geschoten, op muizen die zijn eten stalen in zijn kamp, meer niet.”

Al veroordeeld

Eigenlijk werd Saydkhuyseyn al veroordeeld, tot drie maanden gevangenisstraf. Maar door zijn gebrek aan een echt adres kwam de dagvaarding destijds niet tijdig bij hem terecht. Dus tekent hij nu verzet aan tegen de uitspraak die enkele maanden geleden over de feiten werd gedaan. Op 21 november doet de rechter een nieuwe uitspraak. Het ziet er goed uit voor Saydkhuyseyn, al kunnen rechter Guido Casier en het Openbaar Ministerie er niet mee lachen dat Saydkhuyseyn al drie eerdere veroordelingen voor wapenbezit te hebben gekregen. Saydkhuyseyn deed alsof zijn neus bloedde toen hij over die veroordelingen hoorde.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio