Caro geeft jeansbroeken tweede leven maar wel als totaal ander kledingstuk

© mgb

© mgb

© mgb

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Schoenen maken die een zo laag mogelijke impact hebben op het milieu en in goede omstandigheden vervaardigd worden: dat is de missie van ontwerpster Caro Peirs. Volgend voorjaar brengt ze haar eerste collectie uit, gemaakt uit gerecycleerde jeans.

Mattias Goossens

Met haar bedrijf Shoerise gaf ze bestaande schoenenbedrijven tips om sociaal en duurzaam te ondernemen, maar vanaf maart volgend jaar pakt Caro Peirs uit met haar eigen duurzame schoenen. Ze volgde de opleiding schoenontwerpen aan de Stedelijke Academie en werkte de ontwerpen uit terwijl ze aan de slag was als maatschappelijk werker. Een jaar lang werkte ze het concept uit tot enkele prototypes, die vanaf maart te koop zullen zijn.

“Na de olie-industrie is de modesector een van de meest vervuilende sectoren ter wereld”, zegt de vrouw. “Ik wil daarom met schoenen de wereld een beetje beter maken, door ze niet zomaar als een wegwerpproduct te zien. Ik merk gelukkig dat steeds meer mensen bewust nadenken over hun consumptiegedrag.”

Opgebrand

Caro probeert de impact op het milieu zo laag mogelijk te houden. “Ten eerste werk ik met grondstoffen die we hier in overdaad hebben, namelijk gebruikte kledij”, zo doet ze haar verhaal. “Wat niet verkocht raakt in tweedehandswinkels, wordt vaak opgebrand. Voor de eerste collectie heb ik uitsluitend met jeans gewerkt.”

“De bruikbare stukken stof werden verzameld, gesorteerd, gewassen en geknipt in de sociale werkplaatsen van Sint-Niklaas en Dendermonde. Voor de mensen die daar werken, is het ook motiverend om te zien dat hun werk resultaat heeft.”

Spanje

“Daarna wordt de stof naar een fabrikant in Spanje verstuurd, waar de schoenen samengesteld worden. In België is er helaas geen fabrikant die dat doet, en ik weet uit verschillende plaatsbezoeken dat de werkomstandigheden in Spanje in orde zijn. Ook dat was voor mij belangrijk.”

“Dat ik zelf graag in Spanje kom en de taal goed spreek, was mooi meegenomen. Bovendien wordt er niet met lijm gewerkt: daar naaien en spijkeren ze, zodat de schoenen na gebruik ontmanteld kunnen worden en gerecycleerd in plaats van opgebrand.”

De eerste lading schoenen bestaat uit drie modellen vrouwenschoeisel: sneakers, een lage hak en een hoge hak van maat 35 tot en met maat 42. “Ik heb voorlopig driehonderd paar besteld. De prijzen variëren van 165 euro voor de sneakers tot 250 euro voor de hoge hakken. Dat lijkt veel, maar mensen vergeten soms welk proces er vooraf gaat aan de productie van zo'n schoen.”

Prijs vijf keer hoger

“De verkoopprijs ligt doorgaans vijf keer hoger dan de productieprijs”, zo doceert Cara Peirs. “Dus als je hier lage prijzen betaalt, weet je dat iemand anders daar de tol voor betaalt. Zaken die in correcte omstandigheden gemaakt zijn, hebben een prijs.”

De schoenen komen in het voorjaar van 2019 op de markt en zijn te koop via Caro’s eigen webshop Tropas en in winkels in Antwerpen, Gent en Leuven. “Ik zoek ook nog een winkel in Sint-Niklaas, om het écht lokaal te maken. Daar ben ik nu volop mee bezig.”

Om haar project te financieren, lanceerde de vrouw een crowdfundingsactie om 15.000 euro op te halen. Daarvan is bijna de helft verzameld.

Een bijdrage leveren voor de crowdfunding kan via hellocrowd.be/tropas

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio