Uittredende burgemeesters beloven vuurwerk op oppositiebankje

Jean-Pierre De Groef. Foto: ddl

Machelen / Diegem / Zemst -

Kort na de verkiezingsuitslag stelden de uittredende burgemeester van Zemst en Machelen, Bart Coopman (CD&V) en Jean-Pierre De Groef (SP.A), hun politieke toekomst in vraag. Inmiddels lieten beide burgemeesters weten in de oppositie te zetelen.

De verkiezingsuitslagen in Zemst en Machelen waren de voorbije weken het gespreksonderwerp bij uitstek en zorgden voor heel wat verhitte discussies in heel wat dorpskroegen en op tal van sociale media. In Zemst bleef CD&V de grootste partij en haalde burgemeester Bart Coopman de meeste voorkeurstemmen binnen.

Maar een regenboogcoalitie tussen N-VA, Vlam, Groen en SP.A verwezen Coopman en co naar het oppositiebankje. Eenzelfde verhaal in Machelen waar het kartel tussen SP.A, Spirit en Groen de grootste partij, en burgemeester Jean-Pierre De Groef de populairste politicus van Machelen bleef. Maar die tien zetels vermochten niets tegen de coalitie CD&V, N-VA en Open VLD.

Ongenoegen

Burgemeesters Coopman en De Groef reageerden erg ontgoocheld op de nieuwe coalities en staken hun ongenoegen niet onder stoelen of banken. Beide uittredende burgemeesters stelden openlijk hun politieke toekomst in vraag. De Groef was “gedegouteerd”, sprak van een vertrouwensbreuk en vroeg tijd om zich te beraden. Inmiddels liet De Groef optekenen alsnog plaats te nemen aan de oppositietafels. “Ik zal samen met onze ploeg van tien verkozenen zetelen in de gemeenteraad”, zegt De Groef. “Het is onze bedoeling om een positieve oppositie te voeren in het belang van Machelen en Diegem. Ik wil onze vernieuwde ploeg en de 1.172 inwoners, die voor mij persoonlijk gestemd hebben, blijven steunen en hun vertrouwen niet beschamen.”

Klik snel gemaakt

Ook burgemeester Bart Coopman neemt vastberaden plaats in de oppositie. “Ik heb de klik snel kunnen maken en stap zeker de oppositie in”, zegt Coopman. “Uiteraard had ik het graag anders gezien. Ik vraag me nog steeds af met welk bestuursprogramma de nieuwe coalitie over de brug zal komen en hoe ze die zal verkopen aan haar achterban. Maar goed, we gunnen hen het voordeel van de twijfel. Ik ben ervan overtuigd dat onze ploeg een betekenisvolle rol kan spelen in de oppositie. Zo kunnen we de burgers hopelijk overtuigen om ons over zes jaar een nieuwe kans te geven. Intussen blaas ik mijn advocatenkantoor nieuw leven in en zal ik mij meer toeleggen op andere projecten zoals De Zemstenaar en Zemst For Life.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio