Herstemming nodig in Mississippi: zetels in Amerikaanse Senaat zullen pas eind november verdeeld zijn

Herstemming nodig in Mississippi: zetels in Amerikaanse Senaat zullen pas eind november verdeeld zijn

Foto: AP

Na de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten zal pas ten vroegste eind november alle nieuwe senatoren bekend zijn. In de staat Mississippi komt er op 27 november een herstemming, aangezien geen van de kandidaten een absolute meerderheid haalde. In Florida heeft de Democraat Bill Nelson al aangekondigd dat hij een hertelling van de stemmen zal eisen. Daarnaast ligt de race nog open in twee andere staten.

In Mississippi deden vier kandidaten een gooi naar een zetel in het hogerhuis. Niemand haalde een absolute meerderheid, waardoor er op 27 november een herstemming zal plaatsvinden tussen de Republikeinse Cindy Hyde-Smith en de Democraat Mike Espy, die beiden meer dan 40 procent van de stemmen haalden. De Republikeinen zijn ervan overtuigd dat ze het zitje zullen binnenhalen.

In Florida haalde de Republikein Rick Scott de Senaatszetel binnen met 50,2 procent, tegenover 49,8 procent voor de zittende Democratische senator Bill Nelson. Die eist nu een hertelling. De wetgeving laat dat toe als het verschil tussen twee kandidaten 0,5 procentpunt of minder bedraagt.

Daarnaast zijn ook de nieuwe senatoren voor Arizona en Montana nog niet gekend. Met 99 procent van de stemmen geteld, strandt de Republikeinse Martha McSally op 49,3 procent en de Democrate Kyrsten Sinema op 48,4 procent. In Montana zijn nog maar 88 procent van de stemmen geteld en komt de Democraat Jon Tester voorlopig uit op 48,7 procent, tegenover 48,4 procent voor de Republikein Matt Rosendale.

In totaal zijn nu al 96 zetels verdeeld. De Republikeinen hebben er al 51. Ze zijn dus al zeker dat ze op zijn minst hun nipte meerderheid behouden.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees