Onbekende steelt beeld bij kunstenaar Danny Anciaux

Dief steelt werk van bijna 400 euro tijdens kunstroute: “Hopelijk wordt dader betrapt”

Danny Anciaux bij het eerste beeldje uit de reeks van acht. Het tweede beeldje (zie kleine foto) werd gestolen. Foto: atb

Aarschot -

Tijdens het openingsweekend van de kunstroute Noord-Oost Hageland heeft een onbekende een beeld gestolen in de tuin van kunstenaar Danny Anciaux. Het beeldje was bijna 400 euro waard. “Jammer dat zoiets moest gebeuren.”

Het openingsweekend van de kunstroute Noord-Oost Hageland was een groot succes. In de tuin van kunstenaar Danny Anciaux (57) in Aarschot kwamen afgelopen weekend meer dan 200 mensen een kijkje nemen naar de kunstwerken. Maar niet iedereen had goede bedoelingen zo blijkt nu. Een onbekende griste zondagavond tegen sluitingstijd een beeldje uit acrylaathars mee. “Het is een figuratief maar tegelijkertijd ook abstract werk dat los stond op een hoge sokkel in blauwe steen”, aldus Danny. Het werk, van 25 op 20 centimeter in zwarte kleur, beeldt aan de ene kant de voorhand van een paard uit, aan de andere kant is de kop van het paard weergegeven in de manen. Het werk van ongeveer twee kilo werd te koop aangeboden voor 390 euro.

Domper

Het is de derde keer dat Anciaux meedoet aan de kunstroute. Dit keer werkte hij samen met collega-beeldhouwers Reinhilde Goedseels uit Korbeek-Dijle (Bertem) en Daniëlla Poelmans uit Aarschot. Op een tuinoppervlakte van 1.200 vierkante meter stelden de kunstenaars tussen 60 en 70 werken tentoon. “Het openingsweekend was echt een succes. Jammer dat dan zoiets moet gebeuren, niemand had iets in de gaten. Maar het is toch wel een domper op de positieve sfeer. Zondagnacht heb ik niet goed geslapen. Elk geluidje dat ik hoorde dacht ik dat er iemand aan de deur stond. Intussen heb ik het werk van de collega's achter slot en grendel opgeborgen”, aldus Danny. Het gestolen beeldje vervangen, doet de kunstenaar niet. “Het was het tweede beeld uit een reeks van acht. Als ik een nieuw beeld met datzelfde nummer zou verkopen, riskeren de eerlijke kopers later met de vinger gewezen te worden. Het nummer twee wordt geschrapt, waardoor de dief nooit een eigendomsbewijs in handen zal hebben”, luidt het.

Allicht krijgt het gestolen werk ergens een plaats op de schouw of wordt het voor enkele euro's verpatst op een kunstmarkt. “Met wat zijn ze toch bezig, dat werk is met veel liefde gemaakt. En dan is het ineens verdwenen. Ik hoop echt dat de dader wordt betrapt”, luidt het nog. Danny is zinnens een aangifte te doen van de diefstal bij de politie.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio