Einde herstellingswerken is voorzien voor eind dit jaar.

Vlooybergtoren zit bijna in een nieuw jasje, hij heeft alleen een ander kleurtje dan vroeger

Vlooybergtoren zit bijna in een nieuw jasje, hij heeft alleen een ander kleurtje dan vroeger

De Vlooybergtoren ziet er bijna als nieuw uit, maar heeft voorlopig toch een andere look dan vroeger. Foto: fg

Houwaart / Sint-Joris-Winge / Tielt / Tielt-Winge / Meensel-Kiezegem -

De Vlooybergtoren in Tielt-Winge ziet er bijna weer als nieuw uit. De firma uit Duffel die de Vlooybergtoren destijds bouwde, is momenteel bezig met het herstel van deze uitkijktoren. Alleen zien de nieuwe platen er anders uit dan het origineel, dat roestkleurig was. “Geen nood, de nieuwe platen, zullen stilaan ook roesten en dan ziet de toren er weer helemaal uit zoals vroeger.”

De herstellingen aan de Vlooybergtoren in Tielt-Winge, zijn in volle uitvoering. Eind juni lieten een vijftal vandalen de toren ontploffen nadat ze op het uitkijkplatform stro en brandversnellers gebruikten. Door de extreem hoge temperaturen op dat moment ontstond gasvorming in de holle wanden en vloog de toren aan stukken. De meeste panelen van de toren werden weggeblazen en één van de daders kwam er, met veel geluk, weg met zware brandwonden. De daders werden vrij snel gevonden en nog recent boden een paar van die daders zich aan bij burgemeester Rudi Beeken (Open VLD) met het voorstel zo veel mogelijk mee te werken bij de heropbouw. Een voorstel dat uiteindelijk toch niet doorging.

Toeristische trekpleister

Het gespecialiseerde bedrijf Tri Manta uit Duffel is momenteel bezig met het herstel van de toren. De gemeente wil immers zo snel mogelijk deze toeristische trekpleister heropenen. Al hebben sommige bezoekers intussen al opgemerkt dat de nieuwe platen er anders uitzien dan vroeger. “De mensen moeten zich geen zorgen maken over het huidige uitzicht van de blauwstalen bekleding”, krijgen we te horen bij Tri Monda. “Nieuws Corten-staal ziet er altijd blauwer uit, maar wanneer het blootgesteld wordt aan open lucht zal het stilaan oppervlakkig gaan roesten en krijgt het zijn speciaal uitzicht zoals de toren eruitzag voor de ontploffing In de werkplaatsen in Duffel wordt momenteel de laatste hand gelegd aan het snijden van de vlakke platen en het uitkijkplatform. De gebogen stukken staan reeds terug op het skelet.”

Volgens de woordvoerder van het bedrijf zullen de werken beëindigd zijn tegen eind dit jaar en kan de Vlooybergtoren opnieuw in gebruik worden genomen.

De kosten voor het nieuw ontwerp en het herstel van de Vlooybergtoren wordt geraamd op bijna 100.000 euro, een bedrag dat wel door de verzekering gedekt is, maar zal verhaald worden op de vandalen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio