Wanneer je een zebra en ezel in dezelfde wei zet: zeldzame zezel geboren

Wanneer je een zebra en ezel in dezelfde wei zet: zeldzame zezel geboren

Wat krijg je als je een zebra en een ezel lang bij elkaar in de wei zet? Een zezel of een zebrezel! Het klinkt als een mopje, maar het is wel degelijk realiteit. In een Britse boerderij is er een zeldzaam veulen geboren, met een zebra als mama en een ezel als papa. “Een klein wonder”, lacht eigenares Kristine Turner.

De streepjes van een zebra op zijn poten en ook op een deel van zijn snuit verklappen de soort van zijn moeder. Mama zebra Ziggy graast nog steeds vrolijk in de wei met negen ezels, maar dan wel met haar eigen zezeltje naast zich. Ze verliest haar zeldzame kind geen moment uit het oog. De papa van het dier, ezel Rag, blijft voorlopig wel nog uit de buurt. Maar ook met hem is de gelijkenis onmiskenbaar. Zippy is duidelijk half ezel, half zebra. In dit geval: een zezel.

Natuurlijke nakomeling

Nu Zippy een maand oud is en nog steeds gezond, wil eigenares Kristine Turner het opmerkelijke verhaal delen met ITV. Het is immers heel zeldzaam dat een zebra en een ezel met elkaar paren en dat daar dan ook nog eens een gezonde nakomeling van komt.

Wanneer je een zebra en ezel in dezelfde wei zet: zeldzame zezel geboren
Het Italiaanse zezeltje dat in 2013 geboren werd. Foto: AFP

Turner had zelfs niet beseft dat Ziggy zwanger was, vertelt ze aan The Independent. “Op een ochtend opende ik de gordijnen, en toen zat dit kleine veulen me aan te staren. Ik was helemaal in shock”, aldus Turner. “Ik droomde hier al zo lang van. Zo straf dat het natuurlijk is verlopen. Het is een klein wonder.”

Zeldzaam

In het Verenigd Koninkrijk was er voor Zippy nog maar één andere zezel. Ook in Italië werd er in 2013 een gelijkaardig dier verwekt, maar dan wel door een mannelijke zebra die een poort had vernield om een ezelin te kunnen dekken. Een zebrezel dus.

Zippy zal zelf niet voor meer zezels kunnen zorgen. Het dier is immers onvruchtbaar, omdat hij een chromosoom mist.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees