In deze straat loopt het helemaal fout

In deze straat loopt het helemaal fout

De bewoners zullen nog even moeten afzien, want de straat zal pas in het voorjaar volledig afgewerkt zijn. Foto: jph

Leuven -

De bewoners van de Noormannenstraat in Leuven zijn het beu. De werken in hun straat zorgen niet alleen voor overlast, modder en stof. Volgens de omwonenden hebben de werken ook al schade veroorzaakt aan de huizen. “Het loopt hier helemaal fout.”

De werken in de Noormannenstraat begonnen een halfjaar geleden en kenden meteen een slechte start. De buurt wou niet dat er bij de heraanleg parkeerplaatsen verloren zouden gaan. “Dat hebben we laten weten aan de stad. Toch heeft die ervoor gekozen om parkeerplaatsen te schrappen”, zegt An Gazia, een buurtbewoonster die nu een parkeerplek huurt.

“Aanvankelijk waren er 85 tot 90 plaatsen in de straat”, klaagt Ralph Opdebeeck, die eveneens in de straat woont. “Na de werken blijft er een 55-tal over.”

Nu blijkt dat dit aantal nog minder zal zijn. “Half oktober kwam men er plots achter dat de stoepen verkeerd opgetekend waren en dat nog eens vijftien plaatsen verdwijnen”, klinkt het gefrustreerd.

Samen met een aantal andere bewoners was Ralph voorstander van eenrichtingsverkeer in de straat zoals in de Predikherenstraat. “Dan was het niet nodig geweest om die parkeerplaatsen te schrappen.”

Met baby door het slijk

Ondertussen zijn de werken al sinds mei bezig, en sindsdien is er een onophoudelijke stroom van problemen gemeld.

“Sinds begin juli zitten we in het slijk”, vertelt An. “Ik heb een baby'tje van dertien maanden. Het is niet evident om met de koets tot aan mijn woning te geraken. Sinds twee weken laat ik de koets in mijn auto en draag ik mijn dochtertje naar boven. Maar ze weegt intussen wel al elf kilo en het is even stappen.”

Boodschappen probeert ze één keer per week te doen en dan zet ze haar baby en hond af bij haar ouders. “Ik word er echt moedeloos van”, zucht ze. “En ik ben niet de enige. Voor de ouderen in de straat en de mensen die slecht ter been zijn, is dit nog vervelender.”

Een maand nadat de werken van start zijn gegaan, heeft Ans kelder volledig onder water gestaan. “Blijkbaar heeft de onderaannemer die de leidingen gelegd heeft, zijn werk niet goed gedaan.”

Een andere buur had problemen met de afloop omdat de wachtbuis niet was aangesloten. “Het water liep gewoon in de ondergrond”, zegt Opdebeeck. Bij een andere buur hebben de werken een gaslek veroorzaakt in mei.

Sierbalk weggezakt

Ook in de woning van Opdebeeck liep er iets mis. “Onze sierbalk was weggezakt door de werken. De aannemer van de stad is op 14 augustus gekomen en zei dat hij het in orde zou brengen. Sindsdien is er niks meer gebeurd.”

“Het is moeilijk werken in een erg smalle straat”, reageert schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets (SP.A). “De werken duren nog tot het voorjaar van 2019. Maar de aannemer zal zijn werk wel perfect binnen de termijn kunnen afwerken. ”

Om de toegankelijkheid te verbeteren, zal hij eerst de trottoirs afwerken vooraleer hij de weg aanpakt, weet Robbeets.

Volgens de schepen was het schrappen van de parkeerplaatsen noodzakelijk omdat de trottoirs volgens de wetgeving minstens anderhalve meter breed horen te zijn, en omdat de gemeente meer groen wil integreren. “Er zouden maar twee kleine tegels overgebleven zijn en dat was onverantwoord”, zegt Robbeets over de parkeerplaatsen die recent nog geschrapt werden.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio