Ruim een op de vier werkende Belgen wil verhuizen om dichter bij werk te wonen

Ruim een op de vier werkende Belgen wil verhuizen om dichter bij werk te wonen

Foto: BELGA

Ruim een kwart van de werkende Belgen, of een miljoen mensen, overweegt om te verhuizen om dichter bij het werk te wonen. Bij de jongeren tussen 18 en 34 jaar is dat zelfs ruim een op de drie (37 procent). Dat blijkt donderdag uit een enquête in opdracht van de Antwerpse vastgoedgroep Immpact bij 570 werkende Belgen (foutenmarge van 4 procent).

De werkende Belg blijkt gemiddeld een uur en twintig minuten per dag onderweg te zijn van en naar het werk. Bijna een op de vier Belgen (23 procent) woont op meer dan 30 kilometer van het werk.

“Ons woon-werkverkeer weegt steeds zwaarder door, maar wat vooral opvalt is dat de Belg meer dan ooit bereid is om er iets aan te doen”, zegt Philippe Janssens, CEO van Immpact.

Meer dan de helft van de Belgen (59 procent) wil vandaag niet meer dan 30 kilometer pendelen, en liefst minder. Bijna een op de drie (28 procent) bevraagden geeft aan op maximaal 15 kilometer te willen wonen van zijn werkplaats.

“Zelfs als je maar op 10 kilometer van je werk woont, sta je in een stad als Antwerpen al makkelijk minstens een half uur in de file tijdens de spits. Niet alleen kost dat onze economie handenvol geld, het weegt ook door op ons algemeen welzijn. De Belg in het algemeen, en vooral de jongeren, willen dat niet meer. Daarom moeten we woon- en werkplaatsen in de stad zeer goed op elkaar afstemmen”, aldus Janssens.

Corrigeer

MEER NIEUWS