Rik Verbrugghe combineert job bij Bahrain-Merida met zijn taak bij de wielerbond

Rik Verbrugghe combineert job bij Bahrain-Merida met zijn taak bij de wielerbond

Foto: BELGA

Rik Verbrugghe (44) volgt vanaf 1 december Kevin De Weert op als Belgisch wielerbondscoach. De schoonbroer van Greg Van Avermaet zal die functie combineren met het ploegleiderschap bij Bahrain-Merida.

Met Rik Verbrugghe vond Belgian Cycling de ideale opvolger voor Kevin De Weert. Verbrugghe is niet alleen perfect tweetalig, hij doorliep ook alle geledingen van het wielermilieu. Als renner fietste hij een mooie erelijst bij elkaar met onder meer zeges in de Waalse Pijl, Giro én Tour. En niet onbelangrijk: hij was ook een begenadigd tijdrijder. Europees kampioen Victor Campenaerts zal die keuze zeker toejuichen.

Na zijn actieve carrière werd hij door Patrick Lefevere binnengehaald als ploegleider bij Quick Step. Na twee jaar werd hij daar door BMC-baas Andy Rihs weggeplukt en kreeg onder meer de taak om een opleidingsteam op te richten. Veel huidige toppers werden daar klaargestoomd voor het grote werk.

Als ploegmanager loodste hij het Zwitserse IAM Cycling naar de World Tour en gaf hij Oliver ­Naesen een kans op het hoogste niveau.

Vorig jaar werd Verbrugghe binnengehaald als ploegleider bij Bahrain-Merida en mocht hij door algemeen manager Brent Copeland ook de sportieve lijnen mee uitzetten.

Hulp van Vanthourenhout

Verbrugghe blijft ook ploegleider bij Bahrain-Merida, in combinatie met de job van Belgisch bondscoach. In zijn team heeft hij één Belg onder zijn hoede: Dylan Teuns.

Die dubbele job is ook mogelijk omdat Verbrugghe bij de wielerbond assistentie krijgt van Sven Vanthourenhout. De bondscoach van het veldrijden sprong in de zomer nu en dan De Weert al bij en zal dat nog meer doen bij Verbrugghe, die de voorkeur kreeg op Axel Merckx en Peter Van Petegem. Beide coaches zullen later op de dag officieel worden voorgesteld.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.