Schutter richt bloedbad aan in Californische bar: zeker 12 doden, schutter is ook overleden

Bij de schietpartij in een bar in de Californische stad Thousand Oaks, zo’n 60 kilometer van Los Angeles, zijn dertien mensen om het leven gekomen, onder hen ook een agent en de dader. Dat bevestigen de lokale ordediensten. Dit is de dodelijkste schietpartij in de VS sinds de mass shooting van Parkland. Intussen raken steeds meer details bekend over de dader.

De schietpartij begon rond 23.20 uur woensdagavond lokale tijd in de “Borderline Bar & Grill” in Thousand Oaks. Op dat moment was er een countryavond aan de gang waar voornamelijk studenten aanwezig waren. Eerst schoot de schutter de buitenwipper neer, vervolgens zou hij enkele rookgranaten binnen gegooid hebben en nam hij de aanwezigen onder vuur. De hulpdiensten konden niet bevestigen dat de schutter rookgranaten gebruikt heeft. Andere bronnen zeggen dat hij misschien een soort rookmachine gebruikte.

Bij de schietpartij zijn in totaal dertien mensen om het leven gekomen. Onder hen ook een agent en de schutter zelf. De dader zou zichzelf van het leven hebben beroofd. Intussen is bekend geraakt dat de schutter een Amerikaanse oorlogsveteraan is, de 28-jarige ex-marinier David Ian Long. Die diende bij de Marine Corps van 2008 tot 2013, en vocht in 2010 en 2011 in Afghanistan. Hij zou geleden hebben aan een zogenaamd 'posttraumatisch stress-syndroom', een aandoening die wel vaker voorkomt bij oorlogsveteranen. Volgens een buur en vriend van Longs moeder was ze bezorgd over haar zoon, maar weigerde die hulp te zoeken.

Niet naar psychiatrie

 

Foto: AP

Kennissen en buren beschrijven hem als teruggetrokken, terwijl sommigen vertellen dat ze de man soms hoorden roepen en ruziemaken met zijn moeder, bij wie hij woonde, en dat het leek alsof hij tegen de muren schopte. Ze belden daarvoor enkele maanden geleden de politie.

Volgens sheriff Geoff Dean was Long bekend bij de politie voor enkele verkeersinbreuken en omdat hij eens in elkaar werd geslagen in een bar in Thousand Oaks, maar ook omdat in april de politie werd opgeroepen voor een strubbeling in zijn huis. "Hij leek geïrriteerd en gedroeg zich een beetje irrationeel. Ons crisisinterventieteam werd gebeld, onze specialist in psychische gezondheid." Maar zij vonden niet dat het nodig was de man gedwongen te laten opnemen in de psychiatrie.

Intussen heeft de politie het huis van Long en zijn moeder, op minder dan tien kilometer van de Borderline Bar & Grill doorzocht. De FBI onderzoekt ook of Long op enige manier geradicaliseerd was of handlangers had, maar wijst erop dat daar momenteel geen aanwijzingen voor zijn.

Volgens sheriff Dean gebruikte de schutter een Glock 21, een .45-kaliber handgeweer dat hij legaal kocht, maar wel een uitgebreid magazijn had voor meer munitie, wat illegaal is in Californië.

Gewonden

Over het aantal gewonden is nog geen officiële bevestiging, maar volgens NBC vielen er tien tot twaalf gewonden. Eén iemand zou verwond zijn door een kogel, anderen raakten gewond tijdens het vluchten, bijvoorbeeld door glas. Volgens de hulpdiensten was er een spoor van bloed bij de ingang van de bar. 

President Trump heeft via Twitter zijn medeleven betuigd aan de nabestaanden van de slachtoffers. Hij prees ook de moed van alle betrokken politie en hulpdiensten.

(Lees verder onder de tweets en foto’s)

Schutter richt bloedbad aan in Californische bar: zeker 12 doden, schutter is ook overleden
Foto: EPA-EFE

Eerste slachtoffer is bekend

Intussen zijn er enkele details bekend geraakt over die agent die omkwam bij de schietpartij. Ron Helus was als één van de eersten ter plekke, enkele minuten na de eerste oproep. Hij is de confrontatie met de schutter aangegaan, werd door meerdere kogels geraakt en is overleden.

"Hij ging binnen om levens te redden”, aldus een geëmotioneerde woordvoerder van de lokale sheriff. Ron Helus was bijzonder ervaren en was met 29 dienstjaren amper één jaar van zijn pensioen verwijderd. Hij laat een zoon en een vrouw achter. Volgens de sheriff heeft Helus “ongetwijfeld levens gered” door de confrontatie met de schutter aan te gaan. "Hij is gestorven als een held."

(Lees verder onder de tweet)

 

Ramen breken om te ontsnappen

De schutter loste minstens dertig schoten. Een ooggetuige die in de bar was met zijn stiefzoon beschrijft aan ABC7 hoe de aanwezigen stoelen door de ramen gooiden om te ontsnappen. “Mijn zoon dacht eerst dat het een grap was”, aldus de man. “Zodra ik het eerste schot hoorde, wist ik dat het menens was. Ik heb hem meteen mee onder tafel gezeuld om dekking te zoeken. Hij schoot eerst de buitenwipper neer, een jonge gast. Vervolgens schoot hij de kassierster neer, een jong meisje.”

“Plots hoorden we vier schoten, ‘bang, bang, bang, bang!’”, aldus een andere ooggetuige aan The Washington Post. “Iedereen is meteen op de grond gaan liggen om dekking te zoeken, op en over elkaar (…) ik zag dat mijn enige kans om dit te overleven zou zijn om zo snel mogelijk weg te lopen. Ik zag een uitgang en heb zo snel gelopen als ik kon.”

Eens ter plekke troffen de hulpdiensten totale chaos aan, grote groepen mensen waren gevlucht. Bij de ingang van de bar was er een spoor van bloed te zien. Over de aard van het wapen is nog onduidelijkheid. Volgens The Ventura County Star gebruikte de schutter een semiautomatisch wapen, andere media stellen dat het een pistool was.

Golf van geweld door de VS

De VS kreunt momenteel onder een golf van geweld. Sinds het begin van het jaar waren er al meer dan 300 schietpartijen in de VS met doden. Eind oktober opende een man het vuur in een synagoge in Pittsburgh. Daar vielen elf dodelijke slachtoffers. Eerder dit jaar waren er ook al mass shootings in Santa Fe en Parkland.

LEES MEER. Een nieuwe week, een nieuwe schietpartij: dit jaar al gemiddeld meer dan één ‘shooting’ per week in Amerikaanse school

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees