Over vijf jaar nieuwe Meulestedebrug? Vergunning wordt dit najaar ingediend

© fvv

Ligt er over vijf jaar een nieuwe Meulestedebrug in Gent? De Vlaamse Waterweg, het agentschap dat de bruggen in Gent beheert, wil dit najaar een vergunning aanvragen. Daarna duurt het zeker twee jaar vooraleer de werken effectief kunnen starten.

Bert Staes

Nu de openlegging van de Nederschelde aan De Reep officieel achter de rug is, verschuift de aandacht naar de andere grote werf van De Vlaamse Waterweg in Gent. Het agentschap beheert de grote waterwegen en bruggen in de stad, en dus ook Meulestedebrug.

Op de volgende gemeenteraad in Gent wordt een nieuwe samenwerkingsovereenkomst besproken tussen alle partijen die betrokken zijn bij de nieuwe brug, waaronder ook de Stad Gent.

De versleten Meulestedebrug is een van de lang lopende Gentse infrastructuurdossiers. Al meer dan tien jaar wordt aan de alarmbel getrokken over de staat van de brug. Meulestedebrug verbindt de wijk Muide-Meulestede met Wondelgem en de R4.

Strategische link

De brug die er vandaag ligt, is versleten en in zo’n slechte staat dat ze om de haverklap moet worden afgesloten. Ze vormt echter een belangrijke strategische link voor de industrie en de bedrijven in het noorden van de stad.

De oude brug wordt vervangen door twee nieuwe bruggen en een fietsonderdoorgang. Geraamde kostprijs: 17,5 miljoen euro. Vlaanderen betaalt het grootste deel. Het ontwerp ligt klaar. Om verkeershinder te beperken, wil men de oude Meulestedebrug echter openhouden tijdens de volledige duur van de werken. Daardoor verloopt de voorbereiding complexer en trager dan voorzien.

Timing

Dit najaar moet de vergunning voor de bouw van de nieuwe brug in gediend worden. Ondertussen worden de aanbesteding van de werken klaargestoomd. De beslissing over de vergunning wordt verwacht tegen de zomer van 2019.

Daarna kan een aannemer aangesteld worden, waarschijnlijk in het najaar van 2019. Eens het contract gesloten is, kunnen de werken effectief starten. De Vlaamse Waterweg heeft het momenteel over “een start van de werken vermoedelijk in het voorjaar van 2020”. De nieuwe Meulestedebrug zou dan klaar kunnen zijn tegen medio 2023.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio