Kersvers bondscoach Rik Verbrugghe: “Aan het eind van volgend seizoen stop ik bij Bahrein Merida”

Kersvers bondscoach Rik Verbrugghe: “Aan het eind van volgend seizoen stop ik bij Bahrein Merida”

Foto: BELGA

Rik Verbrugghe is deze voormiddag in het bondsgebouw officieel gepresenteerd als bondscoach van zowel de profs als de beloften. De Luikenaar combineert komend seizoen zijn job nog met die van ploegleider bij Bahrein Merida maar het is de bedoeling dat hij zich vanaf 2020 enkel nog met ‘Team Belgium’ zal bezighouden. Het contract van Verbrugghe loopt tot eind 2020 met optie op verlenging.

Het nieuws van de aanstelling van Verbrugghe kwam voor velen als een verrassing. “Maar na een paar keer met een aantal mensen rond de tafel te hebben gezeten, waren we er vrij snel uit”, meldde de nieuwe bondscoach. “Bahrain-Merida? Ik ben iemand die zich altijd aan zijn beloftes houdt. Ik heb een akkoord met het team om daar volgend seizoen als sportief manager aan de slag te zijn. Die taak situeert zich vooral in de organisatie. Als ik daarmee vandaag stop, dan breng ik de ploeg in de problemen en dat wil ik niet. Daarom ben ik de mensen van zowel de federatie als van Bahrain Merida dankbaar dat ze het zien zitten om mijn programma te verlichten. Je zal me bijvoorbeeld niet in de Tour de France zien, anders wordt het te druk. Tot eind juni ga je me nog vaak op koersen tegenkomen, in de wagen van Bahrein Merida. Maar daarna ga ik mezelf voor hen vooral met de organisatie bezighouden, tot het einde van het jaar. Dat er een Belg bij Bahrein Merida rijdt (Dylan Teuns, red), maakt niets uit. Als selectieheer kies je voor de renners die in vorm zijn en bij wie het parcours past. Mochten er vijftien Belgen bij Bahrein rijden, dan was er misschien een probleem. Maar dat is niet het geval.”

Verbrugghe is ook de schoonbroer van Greg Van Avermaet. Of dat een probleem is? “Zijn selectie heeft tot nu toe nooit in de weegschaal gelegen. Ja, ik ken Greg heel goed maar ik voorzie geen problemen. Hij is geen moeilijke jongen. Ik kijk er naar uit om terug met hem samen te werken. Net zoals ik uitkijk naar het werken met het team, het toeleven naar een doel, winnen.”

Kersvers bondscoach Rik Verbrugghe: “Aan het eind van volgend seizoen stop ik bij Bahrein Merida”
Met ‘assistent’ Sven Vanthourenhout Foto: BELGA

Verbrugghe neemt ook de beloftencategorie onder zijn hoede. “En vooral dat heeft me gecharmeerd”, klinkt het. “Dat is de toekomst van het wielrennen, de profs zijn de vitrine. Het is dus belangrijk dat we goed werken met die beloften en ik ben blij dat Sven (Vanthourenhout, red) me daarin wil bijstaan. EK en WK, profs en beloften, dat zijn twee heel drukke weken. Als je dan iemand een heel jaar meeneemt om dat op te volgen, dan blijkt daar heel veel professionalisme uit vanwege de bond.”

Met zijn stap naar de Bond verbaast Verbrugghe velen. “Maar de toekomstplannen van de Bond hebben me over de streep getrokken. Ik bezie het niet als een stap achteruit. We mogen fier zijn op onze renners, het is voor mij een eer om hier als bondscoach te zitten. Welke plannen? Er ligt een plan van A tot Z. Dat gaat van de allerjongsten tot de profs, talentdetectie, renners opleiden… Op dat gebied is al veel werk geleverd door mijn voorganger (Kevin De Weert, red) waar ik de vruchten van kan plukken. Natuurlijk ga ik daar mijn persoonlijke touch aan geven.”

Waarom Verbrugghe?

De naam van Rik Verbrugghe werd de voorbije weken niet prominent genoemd. Axel Merckx leek een serieuze kandidaat. “We kregen heel wat kandidaturen binnen wat er op wijst dat de job gegeerd is”, aldus Frederik Broché, technisch directeur bij de KBWB. “Voor ons was het duidelijk dat we voor Rik moesten gaan, gezien zijn ervaring als renner, als ploegleider, als iemand die met de beloften heeft gewerkt. We hebben vooral met Rik gesproken en zijn uiteindelijk tot een akkoord gekomen. Bahrein is een uitdoofscenario, daar hebben we geen probleem mee.”

Kersvers bondscoach Rik Verbrugghe: “Aan het eind van volgend seizoen stop ik bij Bahrein Merida”
Heel de bondstop met uiterst rechts Frederik Broché. Foto: BELGA
Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.