Naakt in de studio: Nederland gaat heel wat stapjes verder in nieuwe datingshow

Op RTL 5 gaat ‘Blind Date’ er net iets anders aan toe. De Nederlandse televisiezender heeft de eerste aflevering van een naakte datingshow uitgezonden. ‘Undress For Love’, zo heet het opmerkelijke opzet. In de eerste aflevering ging Pemm (20) in haar evakostuum nietsverhullende gesprekken aan met de andere naakte kandidaten. Om uiteindelijk één deelnemer eruit te pikken voor een date en zich ook mentaal bij bloot te stellen.

Het zag er maandag bijzonder ongemakkelijk uit tijdens de eerste aflevering van ‘Undress For Love’. Een volledige studio vol gekleed publiek keek toe hoe naakte lijven letterlijk en figuurlijk in de schijnwerpers werden geplaatst. Bij presentatrice Lieke van Lexmond was alles tot aan de hals toe bedekt, maar studente Pemm liet niets meer aan de verbeelding over. Samen met vijf andere singles vergaapte ze zich aan ieders blote lichaam.

Naakt in de studio: Nederland gaat heel wat stapjes verder in nieuwe datingshow
Foto: RTL
Naakt in de studio: Nederland gaat heel wat stapjes verder in nieuwe datingshow
Foto: RTL

Zonder blikken of blozen keek ze geïnteresseerd naar haar opties in haar jacht naar liefde. Het opzet was duidelijk: eerst het lijf keuren, dan de partner kiezen. Wanneer Pemm vertelt dat ze niet zo houdt van haren op de billen, laat Lieke even inzoomen. De presentatrice is recht voor de raap: “Als je naar de piemels kijkt, welke spreekt je dan het meeste aan?” Na een speeddate kiest Pemm voor de atletische Florian, waarna ze achter de schermen verdwijnen om elkaar voor het eerst... in kleren te zien.

Naakt in de studio: Nederland gaat heel wat stapjes verder in nieuwe datingshow
Foto: RTL

Preuts!?

De consensus van het publiek is duidelijk: smaakvol is het niet, direct wel. In het totaal stemden er slechts 344.000 mensen op het programma af, maar enthousiast waren ze niet. Kijkers vonden het opzet zo ongemakkelijk en tenenkrommend om naar te kijken dat ze het programma op Twitter met de grond gelijkmaken. Ze hekelen de seksistische manier van vragenstellen en de manier waarop enkel het lichaam lijkt te tellen.

Ondanks de tegenkanting vinden de makers van het programma het goed om “niet preuts te zijn” over het naakte lichaam. Seksuoloog Eveline Stallaart legt het uit aan RTL Nieuws: “Ik denk eigenlijk dat we steeds minder naakt zijn door sociale media. We worden daar zo onzeker over, want iedereen is zich bewust van perfecte lijven. Dan denken ze: ik zie er niet zo uit en daarom verberg ik het liever. Daarom worden we preutser”, aldus Stallaart. “Dit programma gaat in tegen de trend dat alles perfect moet zijn. Het is een goede boodschap die uitdraagt dat we meer echte lijven moeten zien en niet alleen die opgepoetste plaatjes.”

Naakt niet nieuw, publiek wel

Het is niet de eerste keer dat een Nederlandse televisiezender mensen naakt laat daten. Zo zonden ze ook ‘Adam zkt Eva’ al uit, een programma waarin bekende Nederlanders uit de kleren gingen op een afgelegen eiland om zich letterlijk en figuurlijk bloot te geven aan elkaar. Toen was er echter nog geen sprake van naakt in een gevulde studio natuurlijk.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees