Anderhalf jaar na verplichte sluiting supermarkt aan Engels Plein nu zaak in centrum

Lidl overweegt juridische stappen tegen bouw nieuwe Albert Heijn

Lidl overweegt juridische stappen tegen bouw nieuwe Albert Heijn

Albert Heijn zou achter het vroegere Shoppingcenter in de Diestsestraat komen. Foto: jph

Leuven -

Albert Heijn heeft een vergunning voor de bouw van een nieuwe vestiging in Leuven. Amper anderhalf jaar na de sluiting van de Albert Heijn-winkel aan het Engels Plein, is er dus weer hoop voor de fans. De concurrentie bekijkt of juridische stappen mogelijk zijn.

Vele inwoners kijken uit naar de terugkeer van Albert Heijn in Leuven. De oude Albert Heijn was bijzonder populair. Maar al na twee jaar moest de zaak sluiten van de Belgische mededingingsautoriteit (BAM). Doordat Ahold en Delhaize fuseerde, zouden er te veel winkels van eenzelfde keten zijn in elkaars buurt, en dat kon niet volgens de regels van de concurrentie. In april 2017 verdween Albert Heijn uit Leuven.

Nu de fusie tussen Ahold en Delhaize is afgerond, zou dat geen probleem meer vormen en kan er weer een nieuwe Albert Heijn openen in Leuven.

De nieuwe vestiging zou achter het vroegere Shoppingcenter in de Diestsestraat komen. Daar opende eerder al schoenenwinkel VanHaren. De eigenaar heeft een vergunningsaanvraag ingediend voor de sloop van een loods achteraan het gebouw, en de heropbouw in de vorm van drie winkelpanden.

“Intussen heeft het schepencollege de vergunningsaanvraag goedgekeurd”, zegt schepen van Handel Erik Vanderheiden (CD&V).

Voorwaarden

“Het is een vergunning onder voorwaarden. Zo hebben we voorwaarden opgelegd over de aanwezigheid van parkeerplaatsen en fietsenstallingen. Maar het lijken geen onoverkomelijke voorwaarden.”

Albert Heijn was woensdag niet bereikbaar voor commentaar. De keten wilde tot nu niet communiceren over de timing. Intussen raakte wel bekend dat het zou gaan om een winkel van zo'n 1.250m2, wat niet zo veel kleiner is dan de vroegere vestiging aan het Engels Plein.

Lidl, de winkelketen die in 2017 het pand van Albert Heijn aan de Vaartkom heeft overgenomen, is niet blij met de nieuwe Albert Heijn-vestiging in Leuven.

“We vinden het een bizarre situatie. Het strookt niet met wat er is afgesproken, maar we weten niet of we juridisch iets kunnen ondernemen”, zegt Isabelle Colbrandt, woordvoerder van Lidl België. “We gaan dit verder bekijken.”

Albert Heijn wordt al door Carrefour voor het gerecht gedaagd voor een gelijkaardig scenario in Lokeren.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees