KU Leuven brengt dodelijk virus HTLV-1 onder de aandacht: “Vergeten sluipmoordenaar”

KU Leuven brengt dodelijk virus HTLV-1 onder de aandacht: “Vergeten sluipmoordenaar”

Foto: BELGAIMAGE

Leuven -

De KU Leuven neemt op 10 november deel aan World HTLV Day. Wetenschappers willen daarmee het vrijwel onbekende maar dodelijke virus HTLV-1 onder de aandacht brengen. De universiteitsbibliotheek op het Ladeuzeplein in Leuven wordt zaterdag witrood verlicht.

Het virus HTLV-1 nestelt zich in de genetische code en verspreidt zich in stilte. Volgens schattingen zijn wereldwijd twintig miljoen mensen drager. Het virus kan decennialang sluimerend in het lichaam aanwezig zijn wanneer de eerste symptomen opduiken. Bij sommige dragers komt het zelfs nooit zover. Ze kunnen wel anderen besmetten door onveilig seksueel contact, bloed en borstvoeding.

Onderzoekers trekken wereldwijd aan de alarmbel voor wat zij een “vergeten sluipmoordenaar” noemen. Een van hen is Johan Van Weyenbergh van het Laboratorium voor Klinische en Evolutionaire Virologie van de KU Leuven.

Een op twintig dragers van het virus krijgt te maken met drie ziektebeelden. T-cel leukemie is een agressieve vorm van kanker. Een progressieve verlamming van het onderlichaam maakt patiënten incontinent en maakt dat ze moeilijk of zelfs niet meer kunnen lopen. Een derde ziektebeeld is infectieuze dermatitis. Die huidziekte komt vooral bij kinderen voor. De aandoening veroorzaakt eczeem en grote wonden op de huid.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio