‘Make it your choice’ geeft kinderen met autismespectrumstoornis een stem

Vincent kan opnieuw communiceren met tool van VUB-ingenieursstudenen

Vincent kan opnieuw communiceren met tool van VUB-ingenieursstudenen

Studenten Tine Weemaes, Dorien Schoofs en Helen Vervaeck met Emmanuel Catfolis, begeleider van Parhélie. Foto: dorien schoofs

Brussel -

Drie VUB-studentes hebben de CERA Award gewonnen met hun ‘Make it your choice'-tool. De robot helpt kinderen met een zware vorm van autismespectrumstoornis om zichzelf uit te drukken zonder te spreken.

De ingenieurstudentes Dorien Schoofs, Helen Vervaeck en Tine Weemans hebben een CERA Award ontvangen voor hun ‘Make it your choice'-tool. Die helpt kinderen met een zware vorm van autismespectrumstoornis om zichzelf uit te drukken zonder te spreken.

‘Make it your choice’ is een soort afstandsbediening met drie drukknoppen, die verbonden is met een computerscherm. Daarop worden afbeeldingen getoond van bijvoorbeeld gerechten of liedjes. Door de knoppen te manipuleren, kunnen jongeren met een autismespectrumstoornis zappen tussen verschillende opties en eentje kiezen. Zo maken ze hun wensen kenbaar, zonder dat ze hiervoor verbaal hoeven te communiceren met de begeleiders.

Strubbelingen

“Jongeren met zware vormen van autismespectrumstoornis kunnen niet praten en kunnen vaak ook niet overweg met een gewoon toetsenbord en een computermuis. Hierdoor kunnen ze zich moeilijk begrijpbaar maken voor hun omgeving en dat zorgt voor strubbelingen. Onze tool biedt daar nu een oplossing voor en vergroot het comfort van de jongere en zijn begeleider”, vertelt Dorien Schoofs.

De tool van de vierdejaarsstudenten wordt gemaakt op vraag van Parhélie, een vzw uit Ukkel die kinderen en jongeren met autismespectrumstoornis, psychose en neurose opvangt.

Vincent

“De tool wordt er momenteel gebruikt door Vincent, een 16-jarige jongen met een autismespectrumstoornis. Maar dit project helpt niet alleen Vincent, maar ook zijn begeleiders. Zij kunnen nu veel beter zien waar de interesses van de jongeren liggen”, vertelt Dorien.

De drie studentes kregen voor hun uitvinding een award. “Wij vinden het belangrijk dat deze problematiek aandacht krijgt en hopen dat ook andere jongeren zich aangesproken voelen om zo'n sociale tools te ontwikkelen”, vertelt Dorien.

“Terwijl je bij ingenieursstudies vooral denkt aan het ontwikkelen van technische zaken, vind ik net de sociale uitvindingen interessant. Het is mooi om te zien dat onze tool gebruikt wordt en de levenskwaliteit van een aantal mensen erop vooruit gaat.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio