Schoolkoeken, stripverhaal en kruisen brengen Groote Oorlog weer dichterbij

Enkele vrijwilligers van Berla die twee jaar werkten aan de expo. Foto: jhp

Meise -

Twee jaar hebben vrijwilligers van de Heemkring gewerkt aan een expo naar aanleiding van 100 jaar einde van de Eerste Wereldoorlog. Die loopt van zaterdag 10 tot zondag 25 november.

Als sluitstuk van de herdenking van 100 jaar wapenstilstand organiseert Berla een tentoonstelling over de impact van deze oorlog in Meise. “De tentoonstelling wordt opgebouwd rond vier thema's met een verband met onze gemeente”, zegt voorzitter Jan Verbelen.

“Een eerste deel gaat over de slag bij Imde op 24 augustus 1914. Die confronteerde ons met de ergste gruwelen van de oorlog. Meer dan tachtig Belgische soldaten sneuvelden er, deels onder ‘friendly fire’.”

Loden bolletjes

Medewerker van Heemkring Berla Willy Kerremans vult aan: “Onze Belgische troepen van de Derde Jagers te voet schoten met drie batterijen van telkens vier 75mm kanonnen richting Duitse troepen. Maar het tijdsmechanisme in de obussen van één batterij die verkeerd gericht stond, was fout afgesteld. De artilleriewaarnemers zagen door het reliëf van de kouter niet dat ze eigen troepen bestookten. Daardoor ontploften een uur lang 480 obussen boven de hoofden van de eigen soldaten. Eén obus had 290 loden bolletjes van 12 mm die door de ontploffing veel doden maakten.” Geert Tamsyn uit Londerzeel bracht de technische elementen voor de expo samen.

Uniek beeldverhaal

Omdat van de Slag Bij Imde geen foto's ter beschikking zijn, heeft Kerremans een beeldverhaal getekend met de vreselijke taferelen van toen, aan de hand van historische verslagen. “Het beeldverhaal over de De Slag Bij Imde wordt op 750 exemplaren gedrukt en verspreid onder de zesde leerjaren in Meise. Scholen zullen ook de tentoonstelling bezoeken. Daarnaast worden ook etsen van Hugo Van Petegem over de oorlog getoond.”

Bezoekers zullen aan de ingang van het NAC meteen geconfronteerd worden met 51 kruisen. “Die vertegenwoordigen de doden - zowel burgers als militairen - tijdens de Groote Oorlog in Groot-Meise”, zegt voorzitter Jan Verbelen. “'Dat is een tweede luik van onze tentoonstelling. We hebben alle informatie over die slachtoffers verzameld en tentoon gesteld.”

Dagelijks leven

Daarnaast wordt getoond hoe het leven in Meise tijdens de oorlog verliep. “Alles wordt geïllustreerd met oorspronkelijke artefacten, foto's en documenten, over bijvoorbeeld voedselbedelingen. In totaal hebben de vrijwilligers van Berla 500 bladzijden lokale geschiedenis geschreven over WO I.”

Frans Kerremans ging aan de slag met het originele recept van de ‘schoolkoek’, die kinderen tijdens de oorlog kregen. Die kunnen bezoekers ook proeven.

Expo in het administratief centrum van Wolvertem, Tramlaan 8, 1861 Meise, van zaterdag 10 tot en met zondag 25 november 2018. Op weekdagen van 8 tot 17 uur (dinsdag tot 19.30 uur), tijdens de weekends van 10 tot 17 uur. De toegang is gratis. Meer foto’s op www.nieuwsblad.be/meise.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio