L'état c'est moi, meer over de Zonnekoning dan wat je ooit op school vernam

L'état c'est moi, meer over de Zonnekoning dan wat je ooit op school vernam

Johan Op de Beeck Foto: RR

Deinze - Journalist en schrijver Johan Op de Beeck komt, op uitnodiging van de Gezinsbond, de illustere figuur van de Franse Zonnekoning nader belichten in zaal Rekkelinge op zaterdagavond 10 november.

Een ver verleden komt heel dichtbij als Johan Op de Beeck het heeft over Le Roi Soleil, alias ‘Zonnekoning’ Lodewijk XIV. Het paleis van Versailles bulkt van intriges en het lijkt er wel op dat je je tussen de adel en de hofdames bevindt, die staan aan te schuiven om dichtbij de koning te mogen vertoeven.

Lodewijk XIV (1638 - 1715) is de koning der koningen. Als absolute vorst vormde hij het onderontwikkelde en feodale Frankrijk om tot een gecentraliseerde staat die de machtigste natie van Europa werd. Eeuwige roem verwierf Lodewijk XIV dankzij Versailles, dat hij omtoverde van een jachtslot tot een van grootste en mooiste paleizen ter wereld.

Johan Op de Beeck (°1957) is een liefhebber en schrijver van geschiedenis die boeit, leert en verwondert. Hij kende een lange loopbaan in de media. Voorheen was hij journalist en hoofdredacteur van diverse media. Zijn ambitie is, terwijl je luistert, je op het puntje van je stoel te krijgen. Hij laat je in een andere wereld belanden die niettemin toch veel gelijkenissen heeft met de onze.

President Macron spiegelt zich aan De Zonnekoning. Of hij daarin slaagt, daarvoor moet je komen luisteren. Het wordt beslisteen zeer boeiend, ontspannend en leuk avondje uit. Een drankje en een hapje na de lezing zijn inbegrepen.

Praktisch

Wanneer: zaterdag 10 november 2018 om 19 u, deuren open om 18.30 u

Waar: zaal Rekkelinge, Désiré Delcroixstraat 1 A, Deinze

Toegang: € 11 als je inschrijft via joost.vermeersch@telenet.be eEn het juiste bedrag overschrijft op de bankrekening van de Gezinsbond Deinze BE 18 4427-6851- 5165, met vermelding “De Zonnekoning + aantal personen". Aan de deur betaal je € 12. Leden ontvangen ter plaatse € 2 op de lidkaart.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio