Gent-Wevelgem blijft Flanders Fields trouw en brengt ode aan “gruwelijkste koers ooit” van 2.098 kilometer

Gent-Wevelgem blijft Flanders Fields trouw en brengt ode aan “gruwelijkste koers ooit” van 2.098 kilometer

Foto: rr

Wat goed is, verander je niet: dat is de basisgedachte waarmee Gent-Wevelgem naar de 81ste editie van zondag 31 maart toewerkt. Het parcours dat gisteravond door koersdesigner Hans De Clercq werd voorgesteld wijkt nauwelijks af van de wedstrijd die de drievoudige ex-wereldkampioen Peter Sagan dit jaar voor de derde keer won.

Alleen wordt er rond Bailleul in Frankrijk een lus gemaakt en de Ravelsberg eruit gelaten. Daardoor wordt een portie smalle wegen uitgeschakeld om bij de voet van de Baneberg te komen.

Met andere woorden: Willy Vekemans (winnaar 50 jaar geleden) en Francesco Moser (editie 1979) zagen gisteren in de gebouwen van Gescova in Wevelgem dat er volgend jaar 10 in de plaats van 11 hellingen zijn, en dat het zwaartepunt van deze voorjaarsklassieker traditioneel ligt in de trilogie Kemmelberg, Plugstreets in Ploegsteert en de tweede passage van de Kemmelberg. Om dan – zoals Peter Sagan dat zo mooi beschrijft in zijn boek Sagan, Mijn Wereld – naar de Vanackerestraat in Wevelgem te stormen.

Gent-Wevelgem blijft Flanders Fields trouw en brengt ode aan “gruwelijkste koers ooit” van 2.098 kilometer
Foto: BELGA

De profs vormen de apotheose van een dag waarop Gent-Wevelgem in Flanders Fields zeven wedstrijden blijft organiseren. Wil je deze klassieker nafietsen, dan kan dit met steun van Westtoer die de route door het Heuvelland definitief bewegwijzerde.

De Omloop van de Slagvelden 2098 km lang

Binnen het brede kader van Gent-Wevelgem in Flanders Fields is er volgend jaar de ‘Omloop van de Slagvelden’. Dat is een koers die maar één keer werd gereden, op 11 mei 1919. 87 mensen gingen op pad, slechts 21 deelnemers haalden toen de finish. Dit keer wordt het géén koers, maar een herdenkings- en belevingsrit in het teken van de ‘vrede’ die tegelijk een ode wordt aan de negen miljoen gesneuvelde soldaten.

Deze unieke rit wordt in twaalf dagen verreden van 19 tot 30 augustus, met start en aankomst in Oosteeklo en neemt zoveel mogelijk het authentieke parcours van honderd jaar geleden dat door Karel Van Wijnendaele beschreven werd als de ‘gruwelijkste en lastigste koers ooit’. In 1919 won onze landgenoot Charles Deruyter.

Gent-Wevelgem blijft Flanders Fields trouw en brengt ode aan “gruwelijkste koers ooit” van 2.098 kilometer
Charles Deruyter Foto: rr

De ‘Omloop van de Slagvelden’ van volgend jaar staat in het teken van de zelfredzaamheid en wordt opengesteld voor 187 deelnemers (een symbolisch getal met een knipoog naar een eeuw geleden) waarbij de organisatoren – Het Heemkundig genootschap De Twee Ambachten Assenede en de Orde van de Smoutpot Oosteeklo – hopen een maximum aantal participanten te hebben uit de landen die getroffen werden door de Eerste Wereldoorlog.

Op www.wielerroem.com worden de inschrijvingen op 11 november om 11 uur geopend. Gent-Wevelgem in Flanders Fields zet mee de schouders onder dit initiatief dat dus een tocht is van 2098 kilometer waarbij de deelnemers o.a. zelf logies zoeken, maar wel langs controlepunten moeten.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.