Turken wilden moskee bouwen op terrein van voormalig belastingkantoor, maar toen ging Filip De Winter er zich mee bemoeien

Voorzitter Mergen van de moskeevereniging aan de achterkant van het terrein dat grenst aan de Kleine Dam. In het gebouw zelf was vroeger een kantoor van het ministerie van Financiën gevestigd. Foto: ivan elegeert

Lokeren -

Het voormalige kantoor van de afdeling Registratie en Domeinen van het ministerie van Financiën, aan het Lokerse Vrijheidsplein, gaat onder de hamer. De eigenaars, de Turkse moskeevereniging, hopen op een opbrengst van een klein miljoen euro.

Met de verkoop van het pand valt het doek over de plannen die de Turkse moskeevereniging had om in het gebouw en op het achterliggende perceel een nieuwe moskee op te trekken. De huidige moskee, aan de Koophandelstraat, voldoet immers al lang niet meer aan de huidige comfortnormen. Het gebouw is ook veel te klein om er alle activiteiten van de vereniging te laten doorgaan.

“We hadden het gebouw aan het Vrijheidsplein en het aanpalende terrein aan de Kleine Dam al enkele jaren in ons bezit en het leek ons een ideale locatie om er een mooie nieuwbouw neer te zetten waarin de moskee kon worden gevestigd”, zegt Adem Mergen, voorzitter van de Turkse moskeevereniging. “Uiteindelijk kozen we ervoor om toch buiten het stadscentrum een volledige nieuwbouw op te trekken op een nog groter terrein met uitgebreide parkeermogelijkheden.”

Protest

Tegen de plannen om aan het Vrijheidsplein een nieuwe moskee te realiseren hadden enkele buurtbewoners intussen ook geprotesteerd. Het Vlaams Belang organiseerde, onder aanvoering van zijn Antwerps parlementslid Filip De Winter zelfs een actie tegen de komst van de moskee.

De nieuwbouw wordt nu neergepoot op een terrein aan de Sterrestraat. Om het project te bekostigen doet de Turkse moskeevereniging nu het complex aan het Vrijheidsplein van de hand.

“De nieuwbouw zal zowat 3,5 miljoen euro kosten”, vertelt Mergen. “Daarvoor zijn we met onze gemeenschap al enkele jaren aan het sparen en organiseren we ook een aantal solidariteitsacties. Uiteraard hopen we dat de verkoop een stuk van de kosten zal kunnen dekken.”

Zware renovatie nodig

Op vrijdag 30 november wordt het hele complex in café Den Abazjoer openbaar verkocht door notaris Veerle De Rechter. “Het terrein is bijna 2.300 vierkante meter groot, ligt in het stadscentrum van Lokeren en biedt heel veel mogelijkheden”, aldus de notaris. “Het voormalige kantoor van de belastingen aan het Vrijheidsplein staat al enkele jaren leeg. Er is dus een zware renovatie nodig. De instelprijs bedraagt 950.000 euro.”

Kandidaat-kopers kunnen het hele terrein en gebouw bezoeken na afspraak met Adem Mergen (0484-66.95.50).

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio