Met deze app kijkt u tot vijf kilometer diep onder de grond

Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) testte de app donderdag uit op de top van de Oudenberg. Foto: gjg

Geraardsbergen -

Met de app ‘Virtuele boring’ en smartphone in de hand kan men voortaan tot vijf kilometer diep kijken hoe de Vlaamse ondergrond eruitziet. De app werd door Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) uitgetest op de top van de Oudenberg.

De Oudenberg is dankzij de Muur die uitmondt aan de Mariakapel een iconische plek voor de wielrenners. Maar dat deze locatie ook een boeiende én 65 miljoen jaar oude geologische geschiedenis heeft, dat zal Greg Van Avermaet wellicht nog niet gedacht hebben als hij over de kinderkopjes van de kasseiheuvel dokkert. Hoe die rijke ondergrond is samengesteld, komt men op de locatie zelf te weten als men de app “Virtuele boring” opent op de smartphone.

Virtuele kaart

De tool werd ontwikkeld door de Databank Ondergrond Vlaanderen (DOV) en put uit de gegevens van boringen en sonderingen die ze zelf heeft uitgevoerd of gegevens die aangeleverd worden door boorfirma's. Die data zijn samengebracht in een virtuele kaart van de lagen die de Vlaamse ondergrond vormen en dat tot vijf kilometer diep.

Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, kwam zelf een kijkje nemen op de Oudenberg waar de applicatie “Virtuele boring” werd voorgesteld. “Fijn dat ik de Muur eens niet met de fiets hoef op te rijden zoals ik wel vaker doe maar gewoon via een app ontdek hoe de ondergrond er hier uitziet.” Volgens Schauvliege kan “voortaan iedereen dankzij de applicatie virtueel boren en zo bekijken wat er in Vlaanderen onder de grond zit”.

Volgens Marleen Van Damme van DOV “is die ondergrond over miljoenen jaren gevormd en heel verschillend van streek tot streek, zelfs tot op perceelsniveau. Men kan bijvoorbeeld checken op welke diepte er onder de eigen tuin een watervoerende laag zit.”

Maar de app moet meer zijn dan een leuke gimmick. De tool is ook interessant voor professionele toepassingen. “Dat kan gaan om onderzoek naar delfstoffen of de stabiliteit van de bodem bij bouwprojecten. Uiteraard kan de virtuele boring nooit een echte boring vervangen maar de app kan wel voorafgaand aan het terreinbezoek geraadpleegd worden.”

INFO

De app kan u downloaden op de smartphone via www.virtueleboring.dov.vlaanderen.be/virtueleboring/

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio