Jean Blaute en Marijn Devalck nemen afscheid van volkszanger: “Miele was een fenomeen, enig in zijn soort”

Miele maakte behalve muziek ook heel wat schilderijen. Foto: dvp

Zottegem -

Tijdens de afscheidsplechtigheid van volkszanger Miele werd duidelijk hoe hard Miele gemist zal worden. Toen als afsluiter zijn Zottegem Blues door de luidsprekers kraakte, kon je een speld horen vallen en werden de emoties de vrije loop gelaten.

De begrafenisrede bij aanvang van de plechtigheid vatte het mooi samen. “Vandaag nemen we afscheid van onze volksvriend. Van wie we zo veel hebben gekregen, van wie we zo veel houden en die we zo ontzettend hard zullen missen.” Miele werd verder getypeerd als door en door oprecht, maar ook vol blues en kwetsbaar. En als de man die met zijn liedjes de Zottegemnaars fier maakte op hun dialect.

De aula was gevuld met familie, vrienden, kennissen en collega-muzikanten, iedereen wou hem een laatste eer betuigen.

“Op het podium staan was zijn lang leven”, klonk het. “Hij leefde voor het applaus.” Het moment waarop hij met Toots Tielemans op het podium mocht staan, benoemde hij meermaals als zijn absolute hoogtepunt. Logisch dat zijn familie ervoor koos om net die muziek te laten spelen terwijl een fotomontage zijn levenswandel in beeld bracht.

Bijzondere band

Het optreden met Toots Tielemans werd geregeld door Filip Morre, goeie vriend van Miele en organisator van heel wat muzikale evenementen in Zottegem. “Wij hadden een bijzondere band”, reageert Morre, die in de loop der jaren heel wat tribute concerten ter ere van Miele organiseerde.

“Ik apprecieerde hem als mens en uiteraard ook als muzikant. Als er iemand dat optreden met Toots Tielemans verdiende, dan was hij het.”

Ook Marijn Devalck en Jean Blaute kwamen afscheid nemen. “Miele was een fenomeen, enig in zijn soort”, aldus Devalck. “Hij was onnavolgbaar in het bespelen van zijn mondharmonica, hij deed dat op een manier zoals alleen hij dat kon en die hem zo typeerde.”

Patent

“Hij had een speciaal systeem ontwikkeld om zijn mondharmonica chromatisch te bespelen terwijl hij zijn gitaar bespeelde. Ik heb hem zo vaak gezegd dat hij daar een patent moest op nemen”, aldus Jean Blaute, die Miele zag evolueren van een vriend van zijn ouders naar een vriend van zichzelf.

“Ik ken hem van in mijn verste herinneringen, van toen ik nog geen vier jaar oud was. Mijn eerste optreden was er een met Miele, in de orkestband van mijn vader. We hebben elkaar beïnvloed. Eerst hij mij en daarna ik hem, toen we samen zijn platen maakten. De oprechtheid die hem zo typeerde, heb ik mij dankzij hem eigen gemaakt. Als muzikant was hij even uniek. Ik denk niet dat hij ooit geëvenaard zal worden.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio