Ophef om hek aan woonwijk dat erg lijkt op dat van Auschwitz

Een smeedijzeren hek, met twee golvende krullen en in het midden het jaartal 2018, prijkt sinds kort voor een woonwijk in het Nederlandse Volendam. Op zich niets bijzonders, ware het niet dat het hek heel wat omwonenden doet denken aan de ingang van het concentratiekamp van Auschwitz.

“Arbeit macht Hypot-hek Frei.” Het is maar een van de vele (wrange) woordgrapjes die op het internet circuleren sinds het hek aan de wijk Broeckgouw werd geplaatst. “Ik ben er zeker van dat iedereen van mijn leeftijd of ouder dat hek meteen associeert met dat vreselijke kamp”, zegt de 58-jarige Volendamse Sandra ook aan De Telegraaf.

Toch wil niet iedereen zo ver gaan. “Dat er een gelijkenis is, wil niet zeggen dat de intentie dezelfde is”, schrijft iemand op Facebook. “Je hoeft het niet mooi te vinden, maar het vereenzelvigen met nazisme, dat is kortzichtig.”

Bij de gemeente zeggen ze dat de bewoners op voorhand op de hoogte werden gebracht van het ontwerp. “En toen heeft niemand gereageerd”, luidt het. “Blijkbaar is het voor sommige mensen makkelijker om te spreken op sociale media.”

Voorlopig is er dus geen sprake van dat het hek wordt weggehaald.

Corrigeer

NIEUWS