Collega’s eisen excuses na “grapje” op Facebook

Personeelsdirecteur brandweer: “Ik word omringd door Weetnix, Kannix en Doetnix”

Personeelsdirecteur brandweer: “Ik word omringd door Weetnix, Kannix en Doetnix”

Dirk Keymolen begrijpt dat zijn collega’s niet kunnen lachen met zijn Asterix-mopje op Facebook. “Het was een stomme post. Ik wou zeker niemand schofferen.” Foto: pn/rr

Een slecht grapje op Facebook kan brandweermajoor Dirk Keymolen van de zone Vlaams-Brabant-West duur komen te staan. De man postte dat hij “omringd wordt door Weetnix, Kannix en Doetnix”, waarmee hij meteen zijn 620 collega’s van de brandweerzone schoffeerde. Een deel van hen én de vakbonden eisen excuses, en de zaak zal ook op het volgende brandweercollege besproken worden. “We zullen dan zien wat de consequenties zijn”, zegt collegelid Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde.

Het bericht verscheen begin deze week plots op de Facebookpagina van majoor Dirk Keymolen, personeelsdirecteur van de brandweerzone Vlaams-Brabant-West. “Soms denk ik op het werk dat ik in een strip van Asterix en Obelix zit. Ik ben omringd door Doetnix, Kannix, Wilnix en Weetnix”, stond er te lezen. Het spitante postje leverde de majoor wel wat likes op, maar vooral ook heel wat verontwaardiging en heibel bij zijn 620 collega’s in de zone.

Boze mail

Uiteindelijk besliste het vakbondsfront om de post, met een boze mail, over te maken aan het brandweercollege. Dat bestaat uit de burgemeesters die een brandweerkazerne op hun grondgebied hebben.

“Wie denkt die Keymolen wel dat hij is?”, klonk het boos in zowat alle kazernes van de brandweerzone. “De majoor slaagt er als personeelsdirecteur niet eens in om het tekort van 45 man in de rangen op te vullen. Ons belachelijk maken op Facebook gaat hem duidelijk beter af. Bovendien: hij is de personeelsdirecteur. Als wij dan allemaal onnozelaars zouden zijn, is hij wel de man die ons aangeworven heeft. Wie is dan de grootste ­Kannix?”

De vakbonden eisen nu excuses voor het personeel. Keymolen heeft die inmiddels aangeboden in een e-mail aan de burgemeesters en de vakbonden. “Het was een stomme post die ik plaatste na een jolig moment bij ons op de personeelsdienst. Ik zag de spreuk passeren, vond hem wel grappig en plakte hem op mijn Facebookpagina. Ik heb er niet bij nagedacht, maar wou zeker niemand schofferen. Want ik weet hoe hard onze brandweerlui moeten werken, en met welke toewijding. Ze doen meer dan gevraagd. Ik viseerde hen zeker niet met dit slechte grapje”, klinkt het.

De post komt bovendien op een slecht moment. Veel brandweermannen zijn misnoegd over de afbouw van hun statuut en dan helpt zoiets niet om de sfeer te bewaren. “Ja, ik begrijp dat er brandweerlui verontwaardigd zijn. Ik wil mij bij ieder van hen excuseren.”

Of de zaak nog een staartje krijgt, is niet duidelijk. “Het was een bijzonder misplaatste post die voor veel ophef zorgde”, zegt Hans Bonte (SP.A), burgemeester van Vilvoorde en lid van het brandweercollege. “De zaak zal ter sprake komen op het college later deze maand. We zullen dan zien wat de consequenties zijn.”

Facebookpolicy

Keymolen kwam na de excuses meteen met een opmerkelijk initiatief. “Door mijn ophefmakende post snap ik nu als eerste dat we misschien beter snel een facebookpolicy opstellen waar brandweerlui zich aan moeten houden. Dat stond al in de steigers maar misschien moeten we dat nu prioriteit geven zodat dergelijke incidenten niet meer kunnen”.

Corrigeer

MEER NIEUWS