James Cooke: “Pas op mijn 24ste wist ik dat ik echt alleen van jongens hield”

James Cooke: “Pas op mijn 24ste wist ik dat ik echt alleen van jongens hield”

Dat James Cooke zich altijd helemaal smijt in zijn dansen, zagen we vorige week al. Maar vanavond danst hij vanuit zijn ziel. Foto: foto’s vier jokko

Zoek gerust een boodschap achter de quickstep die James Cooke (34) vanavond op Freedom van Pharrell Williams uit zijn lijf schudt: hij wil in Dancing with the Stars uitschreeuwen dat het “okay to be gay” is. “Niemand zou dat als een geheim met zich moeten meedragen.”

Dansen met een boodschap: James Cooke deed het twee weken geleden al. Toen met een eerbetoon aan Aurore Ruyffelaere, zijn goede vriendin die vijf jaar geleden vermoord werd teruggevonden in Gent. Cooke ­beëindigde de dans in tranen, maar werd wel beloond met een eerste plaats. Vanavond danst hij op het nummer Freedom van Pharrell Williams en is de boodschap duidelijk: iedereen moet vrij zijn om te zijn wie hij is: hetero, homo, bi, transgender, wat dan ook. “Ik krijg wel vaker mails en brieven van mensen die deze vrijheid niet hebben, die zelfs in hun meest veilige omgeving thuis niet kunnen zijn wie ze willen zijn. Soms heeft dat met opvoeding te maken, soms met geloof. Het is verschrikkelijk om zoiets geheim te moeten houden.”

Zelf was James Cooke al op zijn 13de verliefd op een buurjongen: “Maar pas op mijn 17de wist ik echt dat ik niet alleen van meisjes hield. Dat was aan het einde van de humaniora, nadat ik lang gepest werd. Ik hakte toen een knoop door: oké, ik hou niet alleen van meisjes. Pas op mijn 24ste besefte ik: oké, ik hou alleen van jongens. (lacht) Tot die leeftijd heb ik nog relaties met mannen én vrouwen gehad. Dat moment, op mijn 24ste, was het moeilijkste. Vooral omdat ik besefte dat ik mijn ouders nooit kleinkinderen zou kunnen schenken. Daar heb ik heel veel tranen om gelaten, maar ik ben mijn ouders ongelooflijk dankbaar voor hoe ze daarmee zijn omgegaan.”

“Vandaag hebben mijn vriend en ik die kinderwens een beetje opge­borgen. Ik ken andere koppels die een kind kregen via een draagmoeder of adoptie, koppels die perfect gelukkig zijn. Maar de emotionele en administratieve lijdensweg waar dat vaak mee gepaard gaat, schrikt ons wat af. Zolang twee mannen samen geen kind kunnen maken, hoeft het niet voor ons. We zijn gelukkig ­samen, dat is wat telt. Vanavond is de boodschap: vrijheid. Want toen ik de knoop had doorgehakt en iedereen had verteld dat ik homo was, was dat een fantastische ontlading. Daarom dansen we ook de quickstep, dat ziet er luchtig en vrolijk uit. Maar wel aartsmoeilijk, hoor.” (lacht)

INFO

Dancing with the Stars

Vier, 20.35 uur

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees