Eindejaarsevenement extra troef voor promotie van de stad

Spaanse cinemabezoekers getrakteerd op filmpje Wintertijd

Spaanse cinemabezoekers getrakteerd op filmpje Wintertijd

De wintertuin en het stadhuis in kerstverlichting zijn weer de grote blikvangers van Wintertijd Foto: hsb

Leuven -

Nog 27 keer slapen tot de Sint komt, maar tot de kerstsfeer naar Leuven komt is het een nacht minder lang wachten. Op 5 december opent de wintertuin op de Grote Markt, de start van Wintertijd.

Een maand lang wordt Leuven ondergedompeld in de kerstsfeer. Tussen 5 december en 5 januari staan er heel wat activiteiten op het programma die Leuven meer dan de moeite maken om te bezoeken. De stad zet daarvoor dit jaar extra in op promotie in het buitenland. “Wintertijd is negen jaar geleden gestart om een periode te overbruggen waarin het toerisme in Leuven het traditioneel wat moeilijker had”, zegt schepen Dirk Vansina (CD&V). “Dankzij Wintertijd is er een merkbare stijging van binnen- en buitenlandse bezoekers. Toen we in 2010 gestart zijn, telde Leuven in december van dat jaar 18.018 overnachtingen. Vorig jaar waren dat er liefst 43.104. Wintertijd heeft dus een belangrijke plek ingenomen in de promotie van onze stad.”

En dat is dit jaar duidelijk te merken, tot in Spanje. Wie momenteel naar Barcelona trekt, kan daar bussen zien rijden met reclame voor het Leuvense Wintertijd. Bioscoopgangers krijgen er zelfs een reclamefilmpje over Wintertijd te zien.“Spaanse toeristen vinden de vlot de weg naar Leuven, vooral in de zomer. We willen onze aantrekkingskracht nog versterken door extra reclame, waarvoor we nu ook samenwerken met Brussels Airlines.”

Om Leuvenaars en toeristen te lokken, is er een leuke programmatie uitgewerkt. Grote aandachtstrekker blijft de kerstmarkt (vanaf 12 december), die bekend staat als één van de gezelligste in Europa. De Wintertuin keert terug. Het Foodtruck Fiesta op de Bruul verschuift naar het laatste weekend van december. Dat was een periode waar het aanbod nog beperkt was. Vijf vrijdagavonden kan je uitzonderlijk de toren van de universiteitsbibliotheek 's avonds bezoeken. “In de Sint-Pieterskerk brengt Currende gedurende vier donderdagen klassieke Engelse kerstliederen. Topkwaliteit die enorm geapprecieerd wordt door de liefhebbers van klassieke muziek” zegt Vansina. “En op 8 december kleden de mannen van ‘70 het Groot Begijnhof feeëriek aan met kaarslicht begeleid door beiaard- en koormuziek. Dit wordt hoe langer hoe meer een topper van onze Wintertijd en trekt heel wat bezoekers naar ons Unesco-werelderfgoed.”

Kunstwerken blikvanger

Blikvanger dit jaar zijn de kunstwerken van Leuvens kunstenaarscollectief ‘Skullmapping’ van Antoon Verbeeck en Filip Sterckx. Zij stonden de voorbije jaren in de Wintertuin met hun ‘Le petit chef’. Dit jaar vieren ze hun tiende verjaardag en daarom worden hun 3D-voorstellingen in heel de stad vertoond: in het stadhuis, de Eikstraat en in de Gallery Invasion in de Naamsestraat waar schilderijen tot leven komen. Op de muur van museum M zal een gorilla naar boven klimmen.

Wintertijd afsluiten gebeurt in stijl. Alle Leuvenaars zijn welkom op zaterdag 5 januari tijdens de nieuwjaarsdrink op de Grote Markt.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio