The Scabs krijgen carrièreprijs op MIA’s

The Scabs krijgen carrièreprijs op MIA’s

Foto: fvv

Allesbehalve hard times voor The Scabs: Guy Swinnen (58) en zijn grijze wolven worden tijdens Music Industry Awards – kortweg de MIA’s – geëerd met de Lifetime Achievement Award.

Een bekroning voor hun veertigjarige carrière die Swinnen naar eigen zeggen nooit had verwacht. “Dit had ik niet zien aankomen, neen. We vieren dit jaar ons jubileum, maar met zo’n carrièreprijs was ik echt niet bezig. Het is een fantastische blijk van waardering, dat wel. Vorig jaar won Raymond van het Groenewoud, toch een artiest die op tal van vlakken zijn sporen heeft verdiend. Terwijl wij nooit muziekles hebben gevolgd. Bovendien is een awardshow eerder een popaangelegenheid. Niets voor ouwe rockers als wij, dacht ik. (lacht) Maar de MIA’s zijn een instituut. Dat maakt de verrassing nog mooier.”

The Scabs brak als een van de eerste punkbands door in Vlaanderen, en groeide uit tot een toonaangevende rockgroep. Het mini-album Here’s to You Gang, met daarop de hit Matchbox Car, leidde hen in 1983 recht naar Torhout-Werchter. Na de komst van gitarist en karakterkop Willy Willy (59) verkocht de plaat Royalty in Exile (1990) meer dan 25.000 exemplaren, goed voor het eerste gouden rockalbum van het land. Don’t You Know en Robbin’ the Liquor Store scoorden op de radio, Hard Times werd een Belpopklassieker. In 1992 stond The Scabs een tweede keer op Torhout-Werchter.

Tweede adem

Na de breuk in 1996 was het wachten tot 2007 voor een comeback, met drie uitverkochte AB-shows. Dat betekende een tweede levensadem voor de band: The Scabs stond sindsdien nog op TW Classic en in de Lotto Arena, loste een boek en een plaat, en toerde Vlaanderen rond. De enige zwarte bladzijde sindsdien is het overlijden van bassist Fons Sijmons in 2013.

“Afgelopen jaar speelden we al op heel wat festivals om onze verjaardag te vieren”, zegt Swinnen. “Volgend jaar beginnen we aan een akoestische theatertournee met meer dan 35 op­tredens. Deze MIA kon dus ­eigenlijk op geen beter moment komen. 70 procent van de tickets ging de deur al uit, sommige shows zijn zelfs uitverkocht. Zo’n akoestische tour houdt het interessant voor ons omdat we de songs kunnen omgooien. Die duizendste keer Hard Times spelen is een beetje veel van het goede, dat steek ik niet onder stoelen of banken. Maar we zijn dankbaar, natuurlijk. Die song lokt na dertig jaar nog steeds veel reactie uit. Dat zorgt ervoor dat wij blijven gaan.”

De MIA’s worden uitgereikt op donderdagavond 7 februari in Paleis 12 in Brussel. Tickets voor de show zijn vanaf nu ­beschikbaar.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees