Dit weekend cross in Niel en Gavere: wat mogen we verwachten?

Dit weekend cross in Niel en Gavere: wat mogen we verwachten?

Mathieu van der Poel Foto: Photo News

Niel -

Er staan dit weekend twee mooie crossen op het programma: de Jaarmarktcross in Niel en de Superprestigewedstrijd in Gavere. Wat mogen we verwachten?

Geen Wout van Aert in Jaarmarktcross, Toon Aerts gaat voor drie op een rij

Met de Jaarmarktcross in Niel staat zaterdag de tweede manche van de DVV Verzekeringen Trofee op het programma. De wedstrijd, vroeger een losse cross, maakt voortaan deel uit van het regelmatigheidscriterium en kan uitpakken met een bijzonder mooi deelnemersveld, al is Wout van Aert niet van de partij.

Toon Aerts toonde zich in de eerste manche, vorige week op de Koppenberg, de sterkste, voor Michael Vanthourenhout en Wout van Aert. Mathieu van der Poel kende toen een totale offday en verloor ruim vier minuten. De eindzege in dit klassement lijkt na de eerste manche al ver weg voor de Europese kampioen.

Dit weekend cross in Niel en Gavere: wat mogen we verwachten?
Foto: BELGA

Het parcours van de Jaarmarktcross is zo goed als identiek aan dat van vorig jaar. Zo moeten de renners op het terrein van de betonfabriek opnieuw door de zware zandbak en blijft de technische strook aan de dijk behouden. De aankomststrook aan de Ridder Berthoutlaan steekt wel in een nieuw jasje. De lange lus met de kasseistrook is uit de omloop geschrapt en de renners rijden, eens ze uit het veld komen, rechtstreeks - in tegenovergestelde richting - naar de finish.

Toon Aerts won de voorbije twee edities van de Jaarmarktcross, maar toen stonden telkens Mathieu van der Poel en Wout van Aert niet aan de start. De drievoudige wereldkampioen is er zaterdag ook niet bij, zondag wel in de Superprestige in Gavere.

Pakt Mathieu van der Poel andermaal uit met een demonstratie of mogen Toon Aerts, Laurens Sweeck of Michael Vanthourenhout juichen? “Het zou fijn zijn om nog eens te winnen”, aldus Michael Vanthourenhout die al een rist ereplaatsen bij elkaar fietste de voorbije weken, “maar op technische parcoursen is het gewoon heel moeilijk tegen Mathieu. Hij heeft een versnelling in de bochten in de benen die niemand kan beantwoorden. Hij neemt daar iedere keer drie, vier meter en na elke bocht moet je een sprintje trekken. Het is zaak om in het wiel te zitten, doe je dat niet, dan ben je niet mee. Ik ben technisch ook sterk, maar wat Mathieu doet is nog dat tikje straffer. Van september tot nu hebben we bijna allemaal technische crossen gehad, het mag van mij stilaan beginnen regenen.”

Mathieu van der Poel kan vier op vier scoren in Gavere

Na zeges in Gieten, Boom en Ruddervoorde kan Mathieu van der Poel dit weekend in Gavere vier op vier scoren in de Superprestige. De Europese kampioen is zondag van de partij om zijn leidersplaats in de Superprestige te verdedigen.

Met zeges in de drie vorige manches stoomt Mathieu van der Poel door de Superprestige, waar hij zich al drie keer van eindwinst (2018, 2017 en 2015) verzekerde. Ook nu is de Nederlander goed op dreef om dat eindklassement binnen te halen. Zondag wacht hem de kans om vier op vier te scoren.

Vorig jaar was de cross in Gavere een echt spektakelstuk. Van der Poel leek op weg naar de zege, maar door twee lekke banden, een kapot versnellingsapparaat en een valpartij in de sloot, moest hij vrede nemen met een derde stek. De Nederlander moest na afloop ook gehecht worden aan de knie en stond enkele dagen aan de kant, al kon hij wel weer starten in de Wereldbeker in Bogense. De zege ging toen naar Wout van Aert.

Dit weekend cross in Niel en Gavere: wat mogen we verwachten?
Foto: BELGA

De cross was er toen eentje uit de oude doos, met modder en leuke plaatjes als gevolg. Toon Aerts liet na het EK in Rosmalen al optekenen dat hij uitkijkt naar zwaardere crossen, waar niet enkel techniek bij te pas komt. Zowel zaterdag, als zondag wordt regen voorspeld, de renners lijken dus aan hun trekken te komen. “Ik wil ook wel eens graag in de modder rijden”, sprak Wout van Aert na zijn zilveren medaille op het EK. “Op technische parcoursen wordt elk foutje afgestraft, op een zware cross is dat minder het geval, maar of het veel aan de uitslag zal veranderen, weet ik niet”, klonk het nog wat mistroostig, “al ga ik wel mijn best doen, zoals elke cross.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.