Unieke foto van Hitler en het “Joodse meisje dat zijn hart stal” gaat onder de hamer

Unieke foto van Hitler en het “Joodse meisje dat zijn hart stal” gaat onder de hamer Video: Ruptly

In de Verenigde Staten wordt binnenkort een bizar verzamelobject geveild die heel wat wenkbrauwen doet fronsen: een foto van Adolf Hitler met Rosa Bernile Nienau, een meisje met Joods bloed. Nienau had een bijzondere relatie Hitler en werd zelfs “zijn schatje” genoemd vanaf het moment dat ze elkaar in 1933 ontmoetten in het woonhuis van de dictator nabij Berchtesgaden. “Zelfs nadat hij te weten kwam dat ze Joodse voorouders had, bleef hij ze zien”, klinkt het bij het de directeur van Alexander Historical Auctions.

Rosa Bernile Nienau ontmoette de Duitse dictator die miljoenen mensen de dood injoeg in zijn beruchte woonhuis De Berghof en had meteen iets met Hitler gemeenschappelijk: de datum waarop ze verjaren. “Dit unieke document toont een glimp van de menselijke kant van Hitler, een karaktertrek die in fel contrast staat met wat de wereld over hem denkt”, zegt Bill Panagopulos van Alexander Historical Auctions, die het verzamelobject - met inscriptie geschreven door de Führer zelf - binnenkort zal veilen.

Naast zeldzame objecten uit het nazitijdperk, gaat er ook nog een “uiterst zeldzaam” boek onder de hamer met een handgeschreven tekst van Mao Zedong op de cover. Het boek was eigendom van een lid van de Franse koninklijke familie die in de Tweede Wereldoorlog een door de Japanners bezet China moest ontvluchten. “Mao schreef dat hij wilde dat de geallieerden samen vochten tegen de Duitsers, Italianen en Japanse fascisten”, aldus Panagopulos. “Ik viel bijna van mijn stoel toen ik dat zag.”

Unieke foto van Hitler en het “Joodse meisje dat zijn hart stal” gaat onder de hamer
Mao Zedong signeerde de cover van zijn boek ‘Over Nieuwe Democratie’ waardoor het exemplaar een fortuin waard is Foto: Ruptly

De unieke foto van Hitler en Rosa Bernile Nienau in Berchtesgaden zou minstens 8000 euro moeten opbrengen. Het boek dat door de bekendste leider van de Chinese Communistische Partij werd ondertekend, zal een verzamelaar zeker 150.000 euro kosten om op de boekenplank te kunnen zetten.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees