Route du Rhum: Jonas Gerckens komt aan in Cascais, François Gabart vergroot zijn voorsprong

Route du Rhum: Jonas Gerckens komt aan in Cascais, François Gabart vergroot zijn voorsprong

Foto: BELGAIMAGE

Brussel -

Jonas Gerckens (Volvo) is vrijdagmorgen aangekomen in de haven van Cascais. De Luikse zeiler, actief in Class40 van de Route du Rhum, besliste dinsdag een tussenstop te maken in de Portugese haven na een probleem met de batterij te hebben gehad.

In Cascais zal de batterij van de boot vervangen worden en opnieuw bijgetankt worden. Gerckens staat voorlopig twintigste in zijn categorie, op 524 mijl afstand van de Fransman Yoann Richomme (Veedol-Aic), leider in Class40.

Er nemen nog twee andere Belgen deel aan de Route du Rhum. Gilles Buekenhout (Jess) bezet de achtste plaats in de Multi Rhum-categorie, op 569 mijl van de Franse leider Pierre Antoine (Olmix). Gérald Bibot (Zed 7), eveneens Multi Rhum, staat nog steeds stil aan stopplaats La Trinité-sur-Mur in Bretagne. Hij hoopt zaterdag opnieuw te vertrekken bij beter weer. In de tussenstand is hij 21e, op 945 mijl van Antoine.

Voorin de race heeft de Fransman François Gabart, aan boord van zijn trimaran Macif, in de Ultime-categorie, zijn voorsprong nog een beetje uitgebreid. Vrijdagmiddag telde hij 143 mijl voorsprong op zijn eerste achtervolger Francis Joyon (Idec Sport). Beide schippers passeerden al de kreeftskeerkring en zijn op weg naar Guadeloupe.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.