Beklijvende kerstreclame met orang-oetan in de hoofdrol verbannen op televisie: “Te politiek”

Beklijvende kerstreclame met orang-oetan in de hoofdrol verbannen op televisie: “Te politiek” Video: YouTube

De geanimeerde kerstboodschap van een Welshe supermarktketen is nog maar pas gelanceerd op sociale media en werd al onmiddellijk verbannen op de Britse televisie. “Te politiek”, klinkt het over de boodschap, die deze zomer werd gemaakt door Greenpeace maar werd gerecycleerd door de keten Iceland Foods. De korte tekenfilm met een ondeugende orang-oetan in de hoofdrol, neemt dan ook plots een duistere wending als blijkt waarom het aapje in de slaapkamer van een meisje is verzeild.

Het Britse bedrijf Clearcast dat reclameboodschappen voor op televisie moet goedkeuren verklaarde dat de beklijvende kerstreclame - die wordt ingesproken de Britse actrice Emma Thompson - technisch gezien “niet is verbannen”, maar dat er geen toestemming kan worden gegeven om het fragment te tonen. “Te politiek getint”, klink het. “En dat is in strijd de wettelijke regeling rond advertenties op TV.”

Het filmpje werd deze zomer al gemaakt door Greenpeace, in de strijd van de milieuorganisatie tegen palmolie. De grondstof is populair als toevoeging bij talloze producten zoals chocolade en shampoo, maar wordt gewonnen op de kap van het regenwoud en de dieren die in het bos wonen. Volgens Greenpeace kost de palmolie-industrie dagelijks aan 25 orang-oetans het leven, maar “staat de toekomst helemaal nog niet vast” en moet er worden gevochten voor hun habitat.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees