Weduwen en Weduwnaars verenigen zich: “Als je je geliefde verliest, kan je gemakkelijk in een financiële put vallen”

Weduwen en Weduwnaars verenigen zich: “Als je je geliefde verliest, kan je gemakkelijk in een financiële put vallen”

Patricia Braet (links) en Betty Bennebroek willen met de benefietdag geld inzamelen om weduwen in moeilijkheden te helpen. Foto: mgb

Sint-Niklaas -

Binnenkort start een Wase afdeling van de vereniging voor weduwen en weduwnaars. Die wil zowel een luisterend oor als een helpende financiële hand aanbieden. Volgend weekend organiseren de initiatiefnemers een eerste benefietweekend.

WW-Waasland is opgericht door Patricia Braet die op haar tweeënveertigste haar man verloor. “Ik verloor met mijn man ook een extra inkomen en moest alleen voor onze kinderen zorgen”, vertelt ze. “Al snel merkte ik dat dat niet eenvoudig was. Ik vond online steun in verschillende groepen. Daar bleek dat het voornamelijk vrouwen zijn die in financiële problemen geraken na het overlijden van hun echtgenoot.”

In de put

“Ik schat dat het ongeveer om de helft van de weduwes gaat. Ondertussen beheer ik al een vijftal jaar zelf verschillende groepen voor weduwen, en in december starten we met een Wase afdeling van de nationale Vereniging voor Weduwen en Weduwnaars. We willen een luisterend oor aanbieden, diverse activiteiten en bijeenkomsten organiseren én mensen in moeilijkheden helpen.”

Patricia vreest dat het aantal lotgenoten met financiële problemen nog zal stijgen door het aangepaste weduwepensioen. “Dat is vorig jaar ingevoerd, en ik verwacht daar volgend jaar de gevolgen van. Wie kinderen heeft, krijgt nog slechts twee jaar een overgangspensioen. Voor wie geen kinderen heeft, is dat maar een jaar. Als je je geliefde verliest, kan je makkelijk in een emotionele en financiële put vallen, daar zou veel meer aandacht moeten voor zijn.”

Geld inzamelen

Om die mensen te helpen, wil de vereniging geld inzamelen met een eerste benefietweekend. “We zamelen niet alleen geld in voor onze weduwengroep maar ook voor ALS- en MS-patiënten, aangezien ik zelf heel wat mensen ken die daaraan lijden of eraan overleden zijn.”

“Voor de ALS-Liga veilen we de fiets waarmee cafébaas Nick Alliet de Mont Ventoux beklom, één van de dertig uitdagingen die hij aanging om geld in te zamelen.” De fiets is onder meer gehandtekend door ex-tennisster Kim Clijsters en actrice Marleen Merkcx.

“Voor de MS-Liga veilen we een schilderij van patiënt Bruno Van de Putte en een kunstfoto van Jackie De Clercq”, aldus nog Patricia Braet. “Voor onze weduwengroep organiseren we een tombola. Naast die activiteiten serveren we het hele weekend stoofvlees, vol-au-vent en vleesbrood én verkopen we handwerk, snoep en wafels.”

Benefietweekend op zaterdag 17 en zondag 18 november in de refter van de Landbouwschool, Weverstraat, Sint-Niklaas. Inschrijven via www.ontmoeten.site/eetfestijn-benefiet

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio