Waaslander probeert kernafval sneller te neutraliseren en krijgt daar in Amerika een prestigieuze prijs voor

Waaslander probeert kernafval sneller te neutraliseren en krijgt daar in Amerika een prestigieuze prijs voor

Het winnende team in Amerika, met in het midden Jozef Ongena uit Belsele. Foto: mgb

Sint-Niklaas -

Jozef Ongena uit Belsele mocht afgelopen week, samen met collega’s van Brusselse en Amerikaanse onderzoekscentra, de prestigieuze Landau-Spitzer Award in ontvangst nemen. Die wordt jaarlijks uitgereikt aan wetenschappers die zich bezighouden met plasmafysica.

Jozef Ongena is al sinds 1987 verbonden aan het Laboratorium voor Plasmafysica van de Koninklijke Militaire School in Brussel. Het laboratorium specialiseert zich in het ontwikkelen van technieken om de brandstof voor kernfusiemachines te verwarmen. Daarvoor zijn zeer hoge temperaturen nodig, die opgewekt worden via radiogolven.

“Het einddoel is een nieuw type elektriciteitscentrale die onuitputtelijk, veilig en milieuvriendelijk is”, vertelt Ongena. “Daarvoor laten we zogenaamde waterstofisotopen reageren bij temperaturen van 150 miljoen graden Celsius, oftewel tien keer warmer dan de kern van onze zon. Bij die reactie wordt de metalen structuur van de reactor radioactief. Wij ontwikkelen daarom speciale metaallegeringen die de radioactiviteit zo veel mogelijk beperken en weer doen afnemen, wat maakt dat de materialen na honderd jaar opnieuw bruikbaar zijn.”

De prijs in Amerika werd uitgereikt na enkele internationale samenwerkingen. “De collega’s van het Max-Planck Insituut in Greifswald riepen onze hulp in voor het opwekken van zeer snelle deeltjes in hun kernfusie-installatie”, vertelt de wetenschapper nog. “Dat probleem vereiste een radicale nieuwe aanpak, die we eerst theoretisch hebben ontwikkeld en vervolgens succesvol hebben gedemonstreerd op Amerikaanse en Europese fusiemachines. Het heeft uiteindelijk geleid tot een publicatie in het prestigieuze wetenschappelijk tijdschrift Nature Physics en tot deze Landau-Spitzer Award.”

Eerste radio’s in de gemeente

Jozef kreeg de passie voor wetenschap van thuis mee. “Mijn vader en zijn broers waren allemaal met wetenschap bezig, zowel met chemie en fysica als met wiskunde. De eerste radio’s in onze gemeente waren allemaal afkomstig van de gebroeders Ongena. Misschien was ik daardoor voorbestemd om in deze techniek verder te gaan en systemen te ontwikkelen die ook met radiogolven werken, zij het dan met zeer grote vermogens.”

Jozeg Ongena hoopt nog vele jaren te kunnen meewerken aa het boeiende en maatschappelijk relevante onderzoek naar de gecontroleerde kernfusie. “Dat onderzoek wint in het licht van de huidige energiediscussie nog elke dag aan belang.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio