Deze jonge Vlaamse wil astronauten afhelpen van misselijkheid in de ruimte

Deze jonge Vlaamse wil astronauten afhelpen van misselijkheid in de ruimte

Dinsdag weet Angelique of ze de wedstrijd wint Foto: mgb

Beveren-Waas -

Met haar doctoraatsonderzoek naar het evenwichtsorgaan van astronauten zit Angelique Van Ombergen uit Beveren bij de acht finalisten van de Vlaamse PhD Cup. Die wedstrijd moedigt jonge wetenschappers aan om hun onderzoek met de wereld te delen.

Jaarlijks worden zo’n 1.800 doctoraten afgewerkt in Vlaanderen, waarvan amper een fractie bij een breed publiek bekend raakt. Daar wil de PhD Cup verandering in brengen: in de wedstrijd moeten doctoraatsstudenten hun onderwerp kort en krachtig voorstellen in een presentatie van drie minuten.

Angelique Van Ombergen is een van de acht finalisten. Zij onderzoekt wat gebeurt in de hersenen van astronauten wanneer die de ruimte ingaan. “Ik probeer een oplossing te zoeken voor de evenwichtsproblemen en misselijkheid waarmee astronauten soms kampen”, vertelt de jonge vrouw.

Wagen- en zeeziekte

“Ons evenwichtsorgaan registreert voortdurend de zwaartekracht, maar in de ruimte valt dat plots weg. Dat leidt tot een misselijkheid en desoriëntatie die vergelijkbaar is met wagen- of zeeziekte. We onderzoeken momenteel wat precies die stoornissen veroorzaakt en hoe we dat kunnen verhelpen.”

Angelique is ondertussen al zes jaar met haar onderzoek bezig. “Ik hou wel van ruimtevaart, en het is heel fijn om persoonlijk contact te hebben met astronauten. We werken samen met de Europese en Russische ruimteorganisaties, waardoor ik ook soms op plaatsbezoek mag naar de ruimtebasissen van Keulen en Moskou.”

Opleidingscheque

De winnaar van de wedstrijd wint een opleidingscheque van 5.000 euro bij de Vlerick Business School. Er is ook een publiekswinnaar die kan rekenen op redactionele aandacht van Canvas, De Morgen en wetenschapstijdschrift Eos.

Het online wetenschapsplatform Universiteit van Vlaanderen nodigt zowel de winnaar als de publiekswinnaar uit om een college te geven.

Stemmen voor de publieksprijs kan nog tot dinsdag 13 november om 18 uur via www.phdcup.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio