Wie bijdraagt krijgt er ook iets voor terug

Beeldhouwster start crowdfunding om boek te maken

Kunstenares Nel Bonte in haar atelier, waar ze haar mecenassen ook wil ontvangen. Foto: sbr

Lichtervelde / Roeselare -

De Lichterveldse kunstenares Nel Bonte (32) heeft een crowdfundingcampagne opgestart om een boek uit te brengen. Met het ingezamelde geld wil ze volgend jaar ook een groot sculptuurproject uitwerken. Maar wie geeft, krijgt er ook iets voor terug.

Nel Bonte is al zes jaar actief als professioneel kunstenaar. De Roeselaarse studeerde in 2010 af als Master in de beeldende kunst en volgde nadien een lerarenopleiding. Intussen bouwde ze een eigen atelier uit in Lichtervelde. Naast haar werk als kunstenaar geeft ze ook les in de kunstacademie van Roeselare. Nu zoekt ze financiële middelen om een eigen boek uit te brengen. “Het is moeilijk om als professioneel kunstenaar het hoofd boven water te houden”, zegt Bonte. “We krijgen weinig subsidies en moeten hard knokken om aan opdrachten te geraken. Ze komen niet op je deur kloppen met nieuwe projecten. Zeker niet als je nog moet werken aan je bekendheid.”

En daarvoor wil ze dat boek ook gaan gebruiken. Het wordt een catalogus met een selectie van haar sculpturen, installaties, schetsen en geïntegreerde kunstwerken.

4.000 euro

Haar werk werd eerder al tentoongesteld in onder andere Brussel, Antwerpen en Gent. “Een boek uitbrengen kost veel geld. Aan de hand van crowdfunding wil ik minstens 4.000 euro ophalen om het boek te kunnen realiseren. Daarvoor heb ik een maand de tijd”, klinkt het. Sympathisanten kunnen vanaf 5 euro een donatie geven. Per donatie geeft de kunstenares ook enkele beloningen, van zelfgemaakte sculpturen, gesigneerde folders tot zelfs workshops in haar atelier.

Mocht er nog geld overschieten, dan zal de daarmee drie nieuwe ‘WOLIBO'-sculpturen maken. “WOLIBO is een onderzoek dat ik jaren geleden ben opgestart in Brussel. Ik heb er toen ook de ‘prix Godecharle’ mee gewonnen. Met extra steun kan ik grotere sculpturen maken en tonen aan de wereld.” Zo'n WOLIBO wordt gemaakt met klei en glazuur en moet een paar keer gebakken worden in de keramiekoven. De crowdfundingcampagne van Nel is terug te vinden via nl.ulule.com/nel-bonte_wolibo-project/.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio