Vlaanderen loopt 18 jaar na zijn dood weer storm voor Johny Turbo

Johny Turbo in augustus 1995 bij de lancering van zijn cd 'Veske zjever'. Foto: HOL

Kortrijk / Menen / Meulebeke -

Volgend jaar zal de documentaire over Johny ­Turbo, na een preview in Kortrijk, mogelijk ook in andere steden in Vlaanderen te zien zijn. Regisseur Karlheinz Chambaere kreeg al aanvragen daarvoor uit Leuven, Deinze en Oostende.

Johny Turbo, pseudoniem voor Ivan Carlier, is populairder dan ooit. Bijna twintig jaar na zijn te vroege overlijden is hij niet alleen in Kortrijk, maar tot een eind daarbuiten, een geliefd volkszanger. Vandaag zijn er ook nog weinigen die er aan twijfelen dat hij een groot artiest was. De intelligente nonsens in het Kortrijks die hij bracht op aanstekelijke melodieën waren, vanaf de eerste single Slekke, zijn handelsmerk. Dat bleef zo tot de Kortrijkzaan in 2000 stierf. Amper 44 jaar werd hij.

Pseudoniem

Over diens leven en zijn muzikale erfenis gaat Turbomentary, een documentaire die enkele weken geleden te zien was in Kaffee Damast in Kortrijk. “Wat een overrompeling was dat”, zegt Karlheinz Chambaere van het Menense KHProductions. “Er waren maar liefst 200 aanwezigen en er kon niemand meer bij. Meer nog, een veelvoud aan geïnteresseerden heeft toen tevergeefs geprobeerd om een ticket te bemachtigen. Sedertdien kreeg ik zeker tien aanvragen om Turbomentary ook in andere steden te gaan vertonen.”

Eerst wil Chambaere, bij het project bijgestaan door Dimitri Depoutre, evenwel de dvd met de afgewerkte versie van Turbomentary in de winkels zien liggen en dat is vanaf volgende maand.

Een opvallende verschijning in de documentaire is Anja Baert (49) uit Meulebeke. Ze was amper 18 jaar toen ze de achtergrondzang deed op Johny Turbo's eerste single Slekke.

“Iemand die ik kende van een talentenjacht had me gebeld met de vraag of ik dat wilde doen. Eigenlijk wist ik niet dat Johny Turbo het pseudoniem was van Ivan Carlier. Met Ivan had ik nog samengespeeld in de coverband The Jacksons. Hij was daar drummer, ik achtergrondzangeres. Daar had ik hem leren kennen als een vriendelijke, maar verlegen jongeman. Toen ik in de studio kwam, herkende ik Ivan meteen, al zag hij er helemaal anders uit. Hij was extravagant uitgedost met de lange zwarte leren mantel die hij droeg. Vriendelijk was hij nog altijd.”

Sinterklaas

Anja zegt dat ze nog meer schrok toen ze de teksten van de liedjes onder ogen kreeg. “Behalve Slekke ging het om Wie? 't Is Sinterklaas. Als keurig opgevoed meisje had ik er toch wel wat last mee toen ik de tekst las: 't es Sent Niklaes, in lange frak, En Zwarte Piet, me ziene zak. Zo begint het dus. Ik zei hem dat ik het wel wilde zingen, maar dat hij in geen geval mijn naam mocht vermelden op de platenhoes. Ivan moest lachen, maar hield zich aan de afspraak.”

Het bleef bij die ene single voor Anja. “Daarna zag ik Ivan nooit meer. Zelf ben ik tot vandaag blijven zingen, maar onder het pseudoniem Chelsy. Zo heb ik de voorbije 30 jaar backing vocals gedaan bij Blue Blot en de LSP-band. Nu zing ik samen met Geena Lisa en Andrea Croonenberghs. Daarnaast verzorg ik uitvaarten en huwelijken met een repertoire van Celine Dion tot Ann Christy. Je ziet, het verschil met de muziek van Johny Turbo is dus groot (lacht).”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio