Stad vangt momenteel 55 pleegkinderen op en wil nu enkele acties ondernemen

Roeselare wordt pleegzorgstad, maar de wachtlijst blijft lang: “Veel ouders hebben nog schrik voor het onbekende”

Roeselare wordt pleegzorgstad, maar de wachtlijst blijft lang: “Veel ouders hebben nog schrik voor het onbekende”

Schepen Filiep Bouckenooghe, naast Nathalie Dessein (directeur van Pleegzorg West-Vlaanderen), krijgt het label van pleegouders Denis Brouckaert en Isabel Werbrouck. Foto: sbr

Roeselare -

Roeselare mag zich voortaan een pleegzorgstad noemen. De stad telt momenteel 47 pleeggezinnen en 55 pleegkinderen. Toch is de nood nog altijd hoog: in onze provincie alleen al staan 175 kinderen en jongeren op de wachtlijst. “Door een pleegkind op te nemen, help je ook de ouders.”

Pleegzorg West-Vlaanderen overhandigde vrijdag het label van ‘Pleegzorgstad’ aan het stadsbestuur van Roeselare. De stad staat met 47 pleeggezinnen in voor 5,1 procent van de pleegplaatsingen in West-Vlaanderen. Roeselare kreeg het label uit handen van Isabel Werbrouck (36) en Denis Brouckaert (40), die zelf de driejarige Lucas opvangen als pleegouders. Het koppel uit Roeselare heeft met Nathan (10) en Batiste (8) al twee kinderen.

“Al vanaf het begin van onze relatie wilde ik ooit een pleegkind opnemen”, zegt Denis Brouckaert. Hij woonde als pleegkind zelf tot zijn 27ste bij zijn grootmoeder. “Twee jaar geleden werd dat idee opgerakeld en begonnen we via Pleegzorg aan een voorbereidingstraject. De opvang van Lucas is tijdelijk, maar we genieten van elk moment. Ook voor Nathan en Batiste is het zeer leuk. Zij zijn trots op hun jongere ‘broer’. Ze weten ook dat Lucas mogelijk straks zal verhuizen, maar ze zijn oud genoeg om daarmee om te gaan.”

Alleen tijdens weekends

Volgens het echtpaar hebben veel mensen schrik om eraan te beginnen, maar dat is volgens hen niet nodig. Kandidaat-ouders kunnen zelf voorwaarden stellen om een pleegkind op te nemen. “Je kan bijvoorbeeld ook alleen in de weekends of tijdens de vakantie een kind nemen. Het is geen schande om toe te geven dat je er niet klaar voor bent. Eerst is er een uitgebreide screening en zijn er heel wat gesprekken. Zo komen ze bij Pleegzorg tot een goede match tussen kind en ouders. Door een pleegkind op te nemen, help je ook de ouders. Zo kunnen zij in alle rust hun moeilijkheden wegwerken.”

De mama van Lucas komt regelmatig zelfs spelen met haar zoon.

Toch zijn er nog heel wat pleeggezinnen nodig. Zo staan er in West-Vlaanderen 175 kinderen en jongeren op de wachtlijst. De stad Roeselare wil haar naam als ‘Pleegzorgstad’ nu waarmaken met een aantal acties. In het Kenniscentrum ARhus gaat op 15 en 22 januari 2019 een infoavond van Pleegzorg West-Vlaanderen door. “Verder zullen we pleegzorgacties verder helpen bekendmaken via verschillende kanalen”, zegt schepen van Welzijn Filiep Bouckenooghe (Groen). “Tijdens de week van de Pleegzorg (9 tot 18 november) gaan we het stadhuis versieren. Het is belangrijk dat alle kinderen een thuis vinden.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio